O carte pe zi: „Un teatru pentru visători” de Polly Samson

„O lectură plină de nostalgie, de care nu te mai poţi despărţi. Proza lui Samson este atât de vir, încât, la sfârşit, vei căuta imagini ale insulei Hydra din 1960, numai pentru a mai rămâne prins âncă o vreme în vraja ei.” (Vanity Fair)

134 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Un teatru pentru visători” de Polly Samson

O carte pe zi: „Un teatru pentru visători” de Polly Samson

Polly Samson este o romancieră, textieră şi jurnalistă englez, căsătorită cu muzicianul David Gilmour, căruia i-a scris versurile multor melodii, atât ca artist solo, cât şi cu grupul Pink Floyd. S-a născut în 1962, a început să publice în 2000, a apublciat mult, romanul pe care îl semnalăm acum a apărut în 2020. În 2018, Polly Samson a fost aleasă fellow de Royal Society of Literature în 2018.

CD-ul cadou care însoţeşte romanul a fost conceput special de celebrul David Gilmour (soţul scriitoarei) – compoziţie, chitară, voce, Polly Samson – versuri şi Romani Gilmour (fiica lor) – harpă, voce.

Un teatru pentru visători e un roman al visurilor utopice şi al pierderii inocenţei, printre artişti şi poeţi, alături de tânărul Leonard Cohen, dar şi al unui loc care a alimentat fantezia vreme de decenii.

Acţiunea se petrece în Grecia, pe insula Hydra, în anul 1960. Scriu editorii: „Un cerc de poeţi, pictori şi muzicieni trăiesc după propriile reguli, într-o lume aflată în pragul revoluţiei. Gravitând cu toţii în jurul scriitorilor Charmian Clift şi George Johnston – regina boemă şi regele anxios al acestui grup pestriţ –, se iubesc, se ceartă, se tachinează sau se detestă, fără ca universul lor să se descentreze. Triunghiul amoros care îi atrage, devenind liantul lor – cel dintre scriitorul Axel Jensen, soţia lui, Marianne Ihlen, şi tânărul poet canadian Leonard Cohen – îi ţine pe toţi ca pe ace. Ajungând în portul din Hydra cu trei caiete goale şi visând să devină scriitoare, ca majoritatea celor care au fost purtaţi într-acolo, abia ieşita din adolescenţă Erica se va aşeza la periferia acestui grup şi îl va observa, se va lăsa purtată de strălucirea lui şi a locului, o strălucire care seduce, arde şi, în cele din urmă, maturizează.”

Marianne Ihlen i-a devenit muză lui Leonard Cohen, aflat la începuturile sale.

Scânteia pentru acest roman i-a apărut lui Polly Samson în 2014, după ce a citit „Peel Me a Lotus”, o carte de memorii în care australianca Charmian Clift descrie şederea ei pe insula Hydra cu soţul ei, romancierul George Johnston (Johnston îşi abandonase cariera de jurnalist în 1954 şi mutase cu a doua sa soţie, Charmian Clift, pe insula Hydra). Loenard Cohen şi mulţi alţii se aflau în acel an 1960 pe insulă.

Sampson a vizitat-o de mai multe ori, să se familiarizeze cu peisajul şi atmosfera, înainte să-şi înceapă romanul. Pentru a intra în atmosfera acelor ani, s-a documentat mult, a cercetat internetul, a respirat muzica acelor ani, a citit scrisorile trimise ani la rând de Cohen Mariannei. A ieşit „un roman inteligent şi seducător” (The Guardian).

 

Polly Samson – Un teatru pentru visători. Traducere din limba engleză şi note de Vali Florescu. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 331 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici