O carte pe zi: "Vector de atac", de Tom Clancey şi Mark Greaney

"Tom Clancey este un guru, inventatorul şi maestrul thrillerului militar de înaltă tehnologie".

268 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Vector de atac", de Tom Clancey şi Mark Greaney

O carte pe zi: "Vector de atac", de Tom Clancey şi Mark Greaney

Semnalăm/prezentăm astăzi un roman care ilustrează excelent un gen în care autorul său e un maestru: thrillerul politic (sau tehno-thriller) şi de spionaj. În urmă cu aproape doi ani semnalam la această rubrică precedenta traducere din Tom Clancey, "Ţintă marcată", un roman copleşitor, extrem de stufos, aproape obositor, însă convingător, cu zeci de personaje bine conturate, din toate taberele, toate colţurile lumii, toate naţiile. Şi acela era scris împreună cu Mark Greancey. Acţiunea se desfăşura când în America, când în Egipt, în Golf, în Pakistan, în Uzbekistan, la Berlin, la Tallin, la Moscova. Era vorba de lupta antiteroristă. Romanul apăruse în original în 2011. În anul următor a apărut cartea de faţă, iar după încă un an, Tom Clancey, scriitor american în vârstă (s-a născut în 1947), a murit.

Scriam atunci că lumea de azi, cu ameninţările ei complexe şi întrepătrunderile globale, e cu certitudine mult mai complicată decât lumea din urmă cu câteva decenii, în timpul Războiului Rece, când taberele politice erau bine delimitate, existau doar două superputeri care se înfruntau respectând anumite reguli, ca să evite distrugerea reciprocă, iar celelalte ţări se aliniau de o parte ori de alta, fără să spargă plutonul. Cel puţin aşa îşi amintesc cei din generaţia mea. Azi însă...

Cam la fel aş putea introduce şi romanul de acum, unul şi mai stufos, la fel de copleşitor, din nou cu zeci de personaje bine conturate, cu vechea luptă dintre bine şi rău care ţine cititiorul cu sufletul la gură, un roman care convinge şi noul cititor, precum şi pe cel cun oscător al cărţilor lui Clancey că autorul acesta e cu adevărat dintre cei mai buni sau poate cel mai bun în domeniu.

Lupta poentru supremaţie se dă de astă dată între China şi Statele Unite ale Americii. Liderii chinezi constată că politica lor economică începe să nu mai dea roadele aşteptate şi, pentru a evita revoltele de masă, recurg, cum s-a întâmplate de atâtea ori în istorie, la diversiuni: vor să-şi extindă controlul asupra Mării Chinei, ştiind bine că vor întâmpina proteste internaţionale, dar convinşi că acestea vor deturna atenţia, pe plan intern, de la situaţia economică a ţării. Fireşte că e vizată şi cucerirea Taiwanului, recunoscut de Statele Unite, ţară pe care China o consideră în conttinuare parte a teritoriului ei. Ca să deturneze atenţia Statelor Unite şi să le facă incapabile să reacţioneze, China procedează la o serie increwdibilîă de atacuri informatice, plasând viruşi în serverele serviciilor secrete americane printr-o armată de hackeri staţionaţi în Hong Kong, care acţionează, toţi, la indicaţiile unui "Centru". E implicat şi un fost spion rus. Reapare şi Jack Ryan jr, fiul preşedintelui, pe care cititorii l-au remarcat în "Ţintă marcată", precum şi colegii săi din organizaţia secretă cunoscută cu numele "Campus".

Scriu editorii: "Pentru Jack Ryan Jr. şi colegii lui din organizaţia secretă cunoscută drept Campusul, lupta împotriva inamicilor Americii nu se termină niciodată. Dar o nouă ameninţare apare de unde nu se
aşteptau... Campusul a fost deconspirat, iar cine ştie de existenţa organizaţiei ştie şi că poate fi distrusă. Între timp, preşedintele Jack Ryan s-a întors în Biroul Oval, iar curajul şi înţelepciunea lui sunt mai necesare ca niciodată. Luptele politice interne şi problemele economice au adus conducerea Chinei în pragul unui dezastru, din care încearcă să-şi revină atacând mult-doritul Taiwan şi pe americanii care protejează
micuţa naţiune. Pe măsură ce cele două superputeri se apropie de o confruntare directă, preşedintele Ryan este nevoit să folosească singurul atu pe care îl mai are – Campusul."

Războiul, inevitabil aproape, e limitat la câteva dueluri aeriene în Marea Chinei, după distrugerea principalul centru de piraterie informatică.

Pentru cunoscători, dar mai ales pentru publicul larg, capitolelel acre descriu acţiunil.e de piraterie informaţică, implantarea de virusuri şi tot acest front informatic sunt formidabile.

O carte de citit cu sufletul la gură.

Tom Clancey, Mark Greaney - "Vector de atac". Traducere din limba engleză şi note de Gabriel Stoian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici