O carte pe zi: „Vremea de după şi Lila”, de Viorel Bucur

„Care va fi, de-acum încolo, locul meu între iluzie şi certitudine? Voi reuşi să-l identific cu precizie, după o asemenea experienţă?” se întreabă naratorul.

128 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Vremea de după şi Lila”, de Viorel Bucur

Ar trebui să spunem câteva cuvinte, înainte de semanalarea cărţii de astăzi, despre acest scriitor transilvănean puţin cunoscut, născut în 1955 la Bogata de Mureş, cu studii de chimie la Iaşi, stabilit la Karlsruhe, Germania, care apublicat poezie şi proză, după 2010. Am mai semnalat acum vreo cinci ani un roman de-al lui, „Numel Clarei”: pe scurt, destinul unei săsoaice din Transilvania, care a trecut prin multe orori ale comunismului, a emigrat în Germania, unde a ajuns asistentă şefă într-o clinică, întâlneşte un medic, emigrat şi el, căruia îi povesteşte, după o noapte de dragoste, toate prin câte a trecut.

Romanul de acum e şi mai ciudat. Personajului principal, naratorul, îi moare, după mulţi ani de convieţurire, partenera, Diana, în somn. Abulic, nu ştie ce să facă, încuie apartamentul şi îşi caută un vechi prieten, Ion, pe care nu-l mai văzuse de ani buni, fostul iubit al femeii moarte acum. „Cea mai ciudată, cea mai neobişnuită, cea mai nefirească fiinţă pe care o întâlneam vreodată” cu care trăise „un timp punctat de despărţiri inevitabile sau de reuniri neaşteptate”, cu „momente de sinceritate rare”. De fapt, toţi trei fuseseră laolaltă într-o vreme, se separaseră, la iniţiativa femeii. Prietenul, îmbătrânit brusc cu zeci de ani de veste, se ocupă de înmormântare. În tot acest timp, prin mintea naratorului trec episoade cu fata Lila, cunsocută de el pe când era un puşti şi furau împreună struguri dintr-o vie, fugăriţi de un câine imens, fată ajunsă adolescentă şi moartă într-o râpă de lut care malul s-a prăbuşit peste ea („Nu erai frumoasă, şi toşi erai cea mai frumoasă din lume, Comoara ta cea mai de preţ era în priviri, acolo unde nimeni, până la mine, nu avea timp să se uite: ochii violeţi, cum sunt numai flroile mălinilor sălbatici ce cresc, fără să-i observe cineva, pe râpele sălbăticite ale dealurilor de lut. Ţi-am spus în aceeaşi secundă Lila. Şi niciodată n-am avut nevoie să-ţi ştiu adevăratul nume.”)

Naratorul are impulsul să-şi vadă locurile natale, urmează o călătorie, abulică şi ea, cu trenul, în care întâlneşte o femeie cu o fetiţă, femeia îi povesteşte cum a fost alungată din raiul în care trăise după ce fusese socotită vrăjitoare („destinul ei îl conştientizam oarecum a fi suprapus peste cel al Lilei, dar numai până la un punct”), mai apare o poveste cu un cioban-criminal, asemenea ca în Mioriţa, căutarea mormântului Lilei, liniştirea rudelor care se temeau că naratorul sosise ca să vândă pământurile... Naratorul face drumul invers. „In gară mă aştepta Ion, poate singurul care mă putea readuce în lumea reală.”


Viorel Bucur – Vremea de după şi Lila. Editura Junimea, colecţia Ficţiune şi infanterie. 193 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici