O carte pe zi: „Zece Cezari. Împăraţii romani de la Augustus la Constantin cel Mare” de Barry Strauss

„Această superbă carte care concentrează patru secole de istorie romană reprezintă o capodoperă de concizie şi îl confirmă pe Barry Strauss ca fiind cel mai important autor academic de azi al unor lucrări de istorie antică accesibile publicului larg” (The Wall Street Journal).

589 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Zece Cezari. Împăraţii romani de la Augustus la Constantin cel Mare” de Barry Strauss

O carte pe zi: „Zece Cezari. Împăraţii romani de la Augustus la Constantin cel Mare” de Barry Strauss

Despre această minunată carte, trei opinii diferite:

A autorului: „Paginile ce urmează spun povestea a zece dintre conducătorii romani. Au fost cei mai capabili şi mai de succes împăraţi ai Romei sau, în cazul lui Nero, unul dintre cei mai libertini – dar chiar şi el a fost un mare constructor. Succesul a fost diferit, după circumstanţe şi talent, dar toţi cei zece împăraţi au vrut să-şi exercite controlul politic pe teritoriul lor, să-şi propage puterea militară în afara lui, să stăpânească un popor prosper, să dezvolte Roma şi să se bucure de o relaţie binevoitoare cu divinitatea sa. Şi fiecare şi-a dorit să moară în patul lui, lăsând puterea moştenitorului ales de el”.

A editorilor: „Într-o carte captivantă şi densă, Barry Strauss ne oferă o istorie condensată şi meticulos documentată a Romei şi a imperiului ei prin intermediul a zece împăraţi şi al epocilor în care aceştia au trăit: de la Augustus, întemeietorul imperiului, până la reformatorul Constantin, cel care l-a creştinat şi i-a mutat capitala la Constantinopol. După căderea republicii, Roma a cunoscut suişuri şi coborâşuri, a câştigat în splendoare şi teritoriu, a avut mereu parte de războaie, de comploturi şi crime, de mari transformări sociale, culturale, etnice şi religioase, pentru ca, în final, să fie măcinată de propriile slăbiciuni. Fantomatica Ravenna, cu ultimele licăriri ale gloriei apuse a Romei, şi ţărmurile Bosforului, cu semeţul Bizanţ în plină ascensiune, în care Iustinian şi Teodora au fost ultimii împăraţi vorbitori de latină, încheie itinerariul cronologic al unui imperiu care şi-a lăsat o amprentă decisivă asupra destinelor a numeroase popoare de pe trei continente, printre care şi cel român”.

A criticilor: „Să sintetizezi circa 360 de ani de istorie în tot atâtea pagini este o performanţă în sine... Punctul forte al unei asemenea abordări este că ne oferă o perspectivă cu totul diferită. Mult prea adesea, cărţile despre Roma, asemenea pelerinilor literari, revin la locurile devenite familiare, insistă asupra indecenţei unor Nero, asupra puterii armatelor şi a birocraţiei eficiente. Dar, aşa cum ne arată Strauss, Roma a fost cu mult mai complexă şi mai interesantă... O carte încântătoare!” (The New York Times Book Review).

Barry Strauss - Zece Cezari. Împăraţii romani de la Augustus la Constantin cel Mare. Traducere de Anacaona Mîndrilă Sonetto şi Dan Bălănescu. Editura Polirom. 407 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici