O carte pe zi: „Zece comici mititei” de Fred Van Lente

Debutul briliant al lui Van Lente este un omagiu adus epocii de aur a romanelor poliţiste.

363 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Zece comici mititei” de Fred Van Lente

O carte pe zi: „Zece comici mititei” de Fred Van Lente

Americanul Fred Van Lente, născut în 1972, şi-a făcut studiile la universitatea din Syracuse, este scriitor, la început a publicat romane grafice şi a scris mai multe scenarii, lucrând pentru compania Marvel Comics. În 2014 a scris o piesă de teatru apreciată, împreună cu soţia sa, iar în 2017 a debutat cu acest roman, socotit de toată lumea ca un omagiu adus Agathei Christie

Scriu editorii români: „Debutul briliant al lui Van Lente este un omagiu adus epocii de aur a romanelor poliţiste şi, în acelaşi timp, o satiră extrem de contemporană a lumii show-businessului. Romanul începe, cum altfel, atunci când nouă comedieni mai mult sau mai puţin cunoscuţi sunt invitaţi să participe la o reuniune, pe proprietatea aflată pe o insulă a legendarului actor de comedie de la Hollywood Dustin Walker. Din grup fac parte fostul prezentator al unei emisiuni TV, un instructor de improvizaţie scăpătat, un comedian <<din popor>> ridicol de bogat şi o vedetă din Vegas trecută de prima tinereţe. Cei nouă sosesc pe mare pentru a descoperi că toate clădirile de pe insulă sunt complet părăsite. Izolaţi, fără semnal la telefon sau internet, curând vor fi ucişi rând pe rând. Dar cine face asta şi de ce?”

Îndată ce debarcă pe insulă, oaspeţilor li se întâmplă lucruri neplăcute şi stranii. Descoperă că pe insulă pe care nu există telefon fix şi nici semnal pentru niciun telefon mobil, iar parola wi-fi primită de asistenta gazdei e eronată; nu există vreo posibilitate de a comunica cu continentul; pe insulă nu se află niciun administrator, funcţionar sau servitor, invitaţii fiind absolut singuri. Nu există nicio barcă sau alt mijloc de deplasare cu care să plece de pe insulă. Casa în care sunt găzduiţi are o arhitectură stranie. Unul dintre personaje „o luă înainte să le ajute să evite uşile ce se deschideau spre pereţi sau scări care urcau, dădeau după un colţ şi se opreau brusc, precum şi alte elemente arhitecturale care se voiau a fi hilare, adăugate de Dustin Walker când construise casa.”

Încep crimele. Şi fireşte discuţiile interminabile, pentru invitaţii nu cred ce li se întâmplă. „Ascultaţi-mă până la capăt – dacă nu a otrăvit nimeni nimic şi domnul Griffith era cu adevărat bolnav, adică dacă ar fi murit oricum? Şi dacă s-a înţeles cu domnul Walker să-l ajute cu festa asat răutăcioasă pe care ne-o joacă, cu emisiunea lui specială de revenire, filmată cu camera ascunsă, aşa că şi-a pus singur otrava în băutură? Vreau să spun, ca să nu treacă printr-un declin lung şi prin toată durerea şi suferinţa prin care ar fi trecut familia lui. Aşa că s-a sinucis.”

Din loc în loc în roman sunt inserate fragmente din showurile comendienilor, care dezvăluie esenţa fiecărei personalităţi.

Ce se întâmplă, vă lăsăm să descoperiţi, e totuşi o carte poliţistă.

Fred Van Lente – Zece comici mititei. Editura RAO. Traducere de Maria Adam. 296 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici