O operă de Mozart, subiectul unei dispute diplomatice între Polonia şi Germania

Manuscrisul unei opere compuse de Mozart cu câteva luni înainte de a muri se află în centrul unei dispute diplomatice, pentru că Germania doreşte să îl recupereze de la o bibliotecă din Polonia, unde documentul a fost adus de un nazist după al doilea război mondial, informează independent.co.uk.

1 afișare
Imaginea articolului O operă de Mozart, subiectul unei dispute diplomatice între Polonia şi Germania

O operă de Mozart, subiectul unei dispute diplomatice între Polonia şi Germania

Manuscrisul "Concertului nr. 27 pentru pian", scris de Mozart cu câteva luni înainte de a muri, a supravieţuit bombelor şi jefuitorilor din timpul celui de-al doilea război mondial şi a ajuns în cele din urmă în biblioteca unei universităţi din Cracovia, Polonia.

Din acest motiv, documentul preţios a fost numit de publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung unul dintre "ultimii prizonieri de război germani".

În timp ce Aliaţii bombardau Berlinul, în timpul celui de-al doilea război mondial, numeroşi nazişti se retrăgeau spre hotarele estice ale celui de-al treilea Reich având asupra lor mii de documente culturale importante luate din biblioteca naţională. Aproximativ 500 de cutii cu comori artistice, printre care s-au numărat opera lui Mozart dar şi manuscrise ale lui Goethe, au fost ascunse iniţial în fortăreaţa Ksiaz în munţii Sudeţi şi ulterior au fost transferate la o mănăstire benedictină în Krzeszow, un oraş aflat pe un teritoriu care după război a redevenit polonez.

În cele din urmă, majoritatea dintre cele 100.000 de obiecte au fost transferate la biblioteca Jagiellonian din Cracovia.

În anii '70, mai multe comori au fost restituite liderului Germaniei de Est, Erich Honecker, de tovarăşii comunişti din Polonia. "Concertul nr. 27 pentru pian" nu a făcut, însă, parte dintre aceste obiecte.

Negocierile dintre Berlin şi Varşovia au continuat peste un deceniu iar, săptămâna trecută, ministrul polonez de Externe a calificat cererea germanilor de a restitui manuscrisul lui Mozart drept "complet nefondată".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici