O operă pierdută a lui Vivaldi, cântată pentru prima dată după 278 de ani

Opera "Argippo" a celebrului compozitor italian Antonio Vivaldi a fost prezentată, pentru prima dată în 278 de ani, la Praga, informează BBC News online.

25 afișări
Imaginea articolului O operă pierdută a lui Vivaldi, cântată pentru prima dată după 278 de ani

O operă pierdută a lui Vivaldi, cântată pentru prima dată după 278 de ani (Imagine: Mediafax Foto)

"Argippo" a fost scrisă de Vivaldi pentru capitalia Cehiei şi a avut premiera la Praga, în 1730. Ulterior, opera, o poveste a "pasiunii, dragostei şi intrigii", a dispărut fără urmă.

O mare parte a acesteia a fost descoperită în Germania de către dirijorul ceh Ondrej Macek, care ulterior a completat părţile lipsă.

"Am descoperit că, în 1733, la trei ani de la premieră, ansamblul muzical italian (care a cântat opera la premieră - n.red.) a fost văzut la Regensburg. Aceştia fuseseră invitaţi să cânte acolo după ce teatrul din Praga a ars", a declarat Macek.

"Am crezut că italienii ar fi putut să aducă ceva cu ei şi am fost norocos să descopăr o colecţie anonimă de muzică, cu mai mulţi compozitori, care includea, de asemenea, arii din «Argippo»", a subliniat dirijorul.

Ulterior, Macek a folosit arii din Vivaldi pentru a recompune întreaga operă, descoperirea acestuia incluzând doar două treimi din originalul operei.

După Praga, "Argippo" va fi jucată, la începutul lunii iunie, la teatrul baroc Cesky Krumlov, aflat la frontiera austriacă, unul din puţinele din Europa care au scăpat distrugerii, apoi în octombrie, la Veneţia, oraşul natal al lui Vivaldi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici