O pictură rară, realizată de ultimul calif al Imperiului Otoman, vândută pentru 800.000 de dolari

O pictură în ulei considerată foarte rară, realizată de ultimul calif din dinastia conducătoare a Imperiului Otoman, care nu a mai fost expusă în public de multe decenii, a fost vândută cu 1,6 milioane de lire turceşti (804.000 dolari) la o licitaţie organizată duminică.

354 afișări
Imaginea articolului O pictură rară, realizată de ultimul calif al Imperiului Otoman, vândută pentru 800.000 de dolari

O pictură rară, realizată de ultimul calif al Imperiului Otoman, vândută pentru 800.000 de dolari (Imagine: Bogdan Stamatin/ Arhiva Mediafax Foto)

Un colecţionar privat a achiziţionat pictura "Femei în curte", realizată de Abdulmecid al II-lea în 1899, după o licitaţie foarte disputată. Preţul de pornire a fost de 1,2 milioane de lire turceşti (600.000 dolari).

Pictura prezintă mai multe femei semi-nud însoţite de eunucii din harem, în jurul unui bazin cu apă. Tabloul aduce unui omagiu zeiţei romane Venus, dar şi pictorilor orientalişti din secolul al XIX-lea, precum Jean-Leon Gerome.

Licitaţia a fost organizată de casa Alif Art din Istanbul.

Premierul turc Tayyip Erdogan, al cărui partid are rădăcini profunde în islamul politic, evocă în mod frecvent domniile glorioase ale unora dintre sultanii otomani, care au condus vastul Imperiu Otoman, întins din Balcani şi până în Golful Persic, mai mult de patru secole.

Republica Turcia s-a format într-o parte a fostului imperiu, după Primul Război Mondial.

Existenţa tabloului "Femei în curte" nu era cunoscută până în 1990, când o fotografie a sa a apărut pe coperta unei reviste de artă, fără prea multe explicaţii. Pictura a rămas în secret într-o colecţie privată, până la această vânzare la licitaţie organizată duminică de casa Alif Art.

Abdulmecid al II-lea a fost încoronat prinţ al Imperiului Otoman, condus de vărul său Mehmed al VI-lea, până când sultanatul a fost abolit în 1922 de fondatorii republicii seculare turce.

Mehmed al VI-lea a fost exilat, iar Abdulmecid a devenit calif, un titlu prin care conducătorii otomani deveneau liderii religioşi ai tuturor musulmanilor suniţi. Doi ani mai târziu, califatul a fost şi el abolit, iar Abdulmecid al II-lea a fugit la Paris, unde a murit în anul 1944.

Pe lângă vocaţia sa religioasă, Abdulmecid al II-lea a fost unul dintre cei mai mari artişti din perioada târzie a Imperiului Otoman. În zilele noastre, un autoportret al său este expus la Muzeul de Artă Modernă din Istanbul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici