Omagiu unui scriitor nedreptăţit: Masă Rotundă „Dinu Pillat – 95”

Sâmbătă, 19 noiembrie 2016, ora 11.00, la Muzeul Memorial „Liviu şi Fanny Rebreanu” (Bd. Dr. Gheorghe Marinescu 19, sector 5, Bucureşti), va avea loc o dezbatere despre un scriitor a cărui vocaţie a fost împiedicată să se manifeste plenar: Dinu Pillat.

263 afișări
Imaginea articolului Omagiu unui scriitor nedreptăţit: Masă Rotundă „Dinu Pillat – 95”

Omagiu unui scriitor nedreptăţit: Masă Rotundă „Dinu Pillat – 95”

În calitate de organizator, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) anunţă că vor participa: George Ardeleanu, Carmen Brăgaru, Barbu Cioculescu, Monica Pillat şi Ioan Stanomir. Moderator: Mihaela Stanciu.

Constantin (Dinu) Pillat (19 noiembrie 1921 - 6 decembrie 1975) a fost prozator, editor, critic şi istoric literar. Părinţii lui sunt poetul Ion Pillat şi pictoriţa Maria Pillat. A urmat cursurile Liceului „Spiru Haret” din Bucureşti (1932-1940). A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti în 1945. S-a numărat printre asistenţii lui G. Călinescu la Catedra de Istoria literaturii române moderne (1945-1947). A obţinut titlul de doctor cu lucrarea „Romanul de senzaţie în literatura română din a doua jumătate a secolului al XIX-lea” (1947).

Şi-a pierdut postul din învăţământul universitar la reorganizarea din 1948, impusă de regimul comunist. După o perioadă inconfortabilă sub multe aspecte, Dinu Pillat a fost angajat cercetător la Institutul de Istorie Literară şi Folclor, condus de G. Călinescu (1956-1959). În 1959 a fost arestat de Securitate şi judecat în procesul cunoscut sub denumirea de „lotul Noica-Pillat”.

Printre cei arestaţi s-au numărat: Păstorel Teodoreanu, Vladimir Streinu, N. Steinhardt, Al. Paleologu, Marietta Sadova sau Barbu Slătineanu. I s-a adus acuzaţia de „uneltire împotriva ordinii sociale şi înaltă trădare de stat”. Unul dintre principalele „argumente” ale învinuirii este romanul în manuscris „Aşteptând ceasul de apoi” (definitivat prin 1948). A primit o sentinţă de 25 de ani de muncă silnică, dar a fost eliberat în 1964.

S-a întors în cercetatare, la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu”, unde a rămas până în anul decesului. În 2010, dactilograma romanului „Aşteptând ceasul de apoi” a fost găsită în Arhivele C.N.S.A.S., fiind publicat în acelaşi an de către Editura Humanitas.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici