Google finanţează cu 850.000 de euro trei proiecte jurnalistice din România - FOTO

Trei proiecte jurnalistice, aparţinând Rise Project, Centrul pentru Jurnalism Independent de Investigaţie (CRJI) şi Journalism Development Network, vor fi finanţate cu 850.000 euro de Google prin fondul de inovare al Digital News Initiative (DNI), runda a doua.

3359 afișări
Imaginea articolului Google finanţează cu 850.000 de euro trei proiecte jurnalistice din România - FOTO

Google finanţează cu 850.000 de euro trei proiecte jurnalistice din România - FOTO

Google a anunţat proiectele selectate în a doua rundă de finanţare a proiectului Digital News Initiative. Astfel 124 de proiecte din 25 de ţări europene vor primi finanţare în valoare de 24 milioane de euro. Prin fondul de inovare al Digital News Initiative (https://www.digitalnewsinitiative.com), Google s-a angajat să acorde finanţări în valoare de 150 milioane de euro, timp de trei ani, pentru a sprijini sectorul media din Europa şi a oferi organizaţiilor posibilitatea să încerce lucruri noi, să experimenteze şi să inoveze în mediul digital.

În această rundă secundă de finanţare, accentul a fost pus pe proiecte colaborative, dincolo de criteriile de bază: impactul proiectului, inovaţie şi fezabiitate. Proiectele care s-au remarcat au mizat pe colaborarea dintre editori, antreprenori, dezvoltatori şi cadre universitare. Au fost depuse peste 800 de proiecte, iar dintre cele 124 finanţate, 43 au la bază colaborarea şi parteneriatele.

Din România au primit finanţare trei proiecte, în valoare totală de 850.000 de euro. Acestea sunt:

● Rise Project – "Corruption Pattern Reporting/ CPR: Un nou suflu în ancheta jurnalistică"

Cu o finanţare de 50.000 de euro, Rise Project va folosi CPR pentru a identifica tiparele locale de corupţie, le va transforma în algoritmi de căutare, astfel încât să poată fi reutilizate pentru identificarea a noi cazuri de corupţie, în alte locuri. Prin CPR, RISE Project intenţionează să sporească şi să extindă eficienţa investigaţiilor în zona corupţiei şi criminalităţii, cu ajutorul interacţiunii om-maşină.

● Centrul pentru Jurnalism Independent de Investigaţie (CRJI) – "Liquid investigations"

CRJI va folosi finanţarea de 400.000 de euro pentru a dezvolta şi testa un set de instrumente digitale open source, care să faciliteze colaborările în zona de investigaţie. Când proiectul va fi finalizat, aceste instrumente vor permite analiza non-ierarhică de date, distribuirea, schimbul de informaţii şi adnotarea reciprocă, oferind membrilor reţelei control granular şi distribuit asupra datelor gestionate. Setul de instrumente va beneficia de securitate solidă, creată pentru a funcţiona în sisteme federalizate sau reţele locale. Software-ul va putea rula pe orice server, însă prioritare vor fi dispozitivele portabile. Scopul este să furnizeze jurnaliştilor de investigaţie un mediu sigur şi integrat, care să permită distribuirea şi colaborarea fluidă pe proiecte jurnalistice.

● Journalism Development Network (Organized Crime and Corruption Reporting Project) – "O platformă 'la cheie' pentru echipele de investigaţie"

Proiectul finanţat cu 400.000 de euro va crea o platformă de documentare gândită ca o soluţie "la cheie" care să accelereze şi să simplifice munca reporterilor de investigaţie şi să diminueze costurile. Platforma se adresează redacţiilor mici sau echipelor de investigaţie reduse din cadrul unor publicaţii mari. Aceasta va fi disponibilă atât ca serviciu pentru organizaţiile media cu resurse limitate sau ca soluţie completă de documentare, care poate fi scalată.

Fondul de inovare al Digital News Initiative s-a lansat în octombrie 2015, când s-au depus primele proiecte în runda iniţială de finanţare. De atunci, echipele DNI au avut oportunitatea să discute cu mii de redacţii din Europa, persoane, edituri, start-up-uri sau cadre universitare şi să descopere volumul imens de cercetare şi dezvoltare din zona jurnalismului.

Cu finanţarea anunţată acum, fondul de inovare al Digital News Initiative ajunge la 51 milioane de euro distribuite.

Detalii complete despre proiectele câştigătoare din cea de a doua rundă de finanţare a Digital News Initiative pot fi găsite aici: https://digitalnewsinitiative.com/fund. Fondul de inovare este unul dintre proiectele derulare de Digital News Initiative, alături de cercetare/training şi dezvoltare de produs, cum ar fi Accelerated Mobile Pages (https://www.ampproject.org) şi YouTube Player for Publishers (https://blog.google/topics/journalism-news/digital-news-initiative-introducing). Digital News Initiative numără peste 180 de membri din industria media europeană.

Google a fost fondat în 1998 de către Larry Page şi Sergey Brin. De atunci, compania a crescut la peste 50.000 de angajaţi la nivel global, oferind o gamă largă de produse şi platforme populare precum Search, Maps, Ads, Gmail, Android, Chrome si YouTube.

În octombrie 2015, Alphabet a devenit compania-mamă a Google. Puteţi citi mai multe despre misiunea Alphabet aici: https://abc.xyz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici