Operele lui Shakespeare publicate înainte de 1641, disponibile online

Două biblioteci, americană şi britanică, doresc să reproducă online cele 75 de ediţii ale operelor lui William Shakespeare tipărite în format in-cvarto înainte de 1641.

105 afișări
Imaginea articolului Operele lui Shakespeare publicate înainte de 1641, disponibile online

Operele lui Shakespeare publicate înainte de 1641, disponibile online

Biblioteca Bodleian din Oxford şi biblioteca Folger Shakespeare din Washington vor colabora la convertirea digitală a colecţiilor, alăturându-se Bibliotecii Britanice care a făcut acelaşi lucru cu colecţia sa de ediţii in-cvarto în 2004.

"Nu există manuscrise ale pieselor de teatru ale lui Shakespeare, iar ediţiile in-cvarto sunt cele mai apropiate de versiunile pe care şi le-a dorit acesta", a spus purtătorul de cuvânt al bibliotecii Bodleian, Oana Romocea. "Unele ediţii in-cvarto mai au şi adnotări în jurul textului tipărit", a adăugat aceasta.

Majoritatea dintre aceste documente nu sunt disponibile în prezent decât specialiştilor, iar cele două biblioteci vor să le pună la dispoziţia publicului larg.

Procesul de descărcare online a ediţiilor va începe luna viitoare şi va dura aproximativ un an.

"Noi (la Bodleian, n.r.) avem cam 55 de copii, însă multe dintre acestea sunt duplicate", a spus Romocea.

"Fiecare in-cvarto este diferit, deci este foarte interesant din perspectiva comparării documentelor", a mai spus aceasta. "De exemplu, unele versuri celebre din «Hamlet» există într-un exemplar in-cvarto, dar nu există în altele sau sunt diferite", a explicat Romocea.

Shakespeare a scris cel puţin 37 de piese de teatru şi a colaborat la alte câteva, în perioada 1590 - 1613. Scriitorul a murit în 1616.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici