Opinie Cristian Tudor Popescu: Poziţia copilului orfan

Un miracol se petrece cu cinemaul românesc. De la de nimeni aşteptata lui lansare pe plan internaţional cu „Moartea domnului Lăzărescu”, al lui Cristi Puiu, urmat de succesele în serie ale lui Cristian Nemescu, Cătălin Mitulescu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Florin Şerban, s-a împământenit o ciudată, dar, dacă ne gândim bine, românească aşteptare a epuizării, a alegerii prafului.

1877 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Tudor Popescu: Poziţia copilului orfan

Cristian Tudor Popescu (Imagine: Gabriela Dobos/Mediafax Foto)

 E ca un copil de nici 10 ani, orfan, ai cărui părinţi vitregi îi pândesc pe faţă semnele bolii şi morţii apropiate. Şi totuşi, deşi Sistemul din România nu face decât te miri ce şi mai nimic pentru supravieţuirea lui, cinemaul douămiist rămâne viu.

Torţa trece la Adrian Sitaru, cu excelentele „Pescuit sportiv” şi „Colivia”. Apoi la Radu Jude cu „Toată lumea din familia noastră”, un kammerspiel impecabil condus spre momente actoriceşti de clasă. Tudor Giurgiu face o comedie populară netrivială, cu accente sociale memorabile, „Despre oameni şi melci”.

Iar acum, Călin Peter Netzer cucereşte Berlinul cu „Poziţia copilului”, o dramă psihosocială având ca punct culminant unul dintre cele mai puternice finaluri din istoria filmului românesc.  

Citeşte editorialul integral despre poziţia copilului orfan pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici