Oprescu: Mi s-a cerut numărul disponibilizaţilor din direcţiile de cultură, deşi aveam alte soluţii

Sorin Oprescu a spus că a primit, sâmbătă, de la reprezentanţii direcţiilor de cultură subordonate municipalităţii o scrisoare prin care aceştia cereau comunicarea numărului persoanelor care trebuie disponibilizate în condiţiile în care, anterior, discutase cu ei şi alte soluţii.

59 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Mi s-a cerut numărul disponibilizaţilor din direcţiile de cultură, deşi aveam alte soluţii

Oprescu: Mi s-a cerut numărul disponibilizaţilor din direcţiile de cultură, deşi aveam alte soluţii (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Am discutat cu reprezentanţii instituţiilor de cultură şi am găsit două variante. Una ar fi fost înfiinţarea unei companii a teatrelor prin care toţi directorii intrau automat în această companie, iar cea de-a doua, propusă de Ducu Darie, a fost ca fiecare teatru să se transforme în fundaţie astfel încât în aceste unităţi să nu existe disponibilizări", a spus, luni, Sorin Oprescu.

Potrivit edilului şef, înfiinţarea companiei teatrelor ar fi făcut ca toţi directorii de teatre din Bucureşti să fie subordonaţi unui manager şi să aibă în comun ateliere în care să se lucreze pentru toate teatrele şi structuri care să deservească toate aceste unităţi de cultură.

Primarul Capitalei a precizat că cea de-a doua varianta propusă de Ducu Darie pe care a catalogat-o ca fiind "foarte deşteaptă" presupunea ca fiecare teatru să se transforme în fundaţie, în acest caz fiind nevoie de o hotărâre a Guvernului prin care unităţile de cultură să fie recunoscute ca organizaţii şi să capete independenţă, municipalitatea urmând să le sponsorizeze pentru a-şi desfăşura activitatea.

Edilul şef al Capitalei a mai arătat că, deşi existau cele două variante, sâmbătă dmineaţă directorii teatrelor i-au cerut "să le comunice numărul angajaţilor pe care trebuie să-i dea afară".

"În asemenea condiţii eu nu mai am comentarii", a mai spus Oprescu.

În privinţa restructurărilor pe care urmează să le facă în aparatul municipalităţii, primarul general a arătat că a vorbit, sâmbătă, cu sindicatele, dar şi cu directorii de unităţi subordonate Primăriei, în urma discuţiilor nefiind încă stabilit numărul angajaţilor care vor fi disponibilizaţi ci doar criterii generale asupra modului în care aceştia vor pleca.

"Sindicatele mi-au cerut compensări însă eu nu am de unde să le dau. În plus, acest lucru nu este prevăzut în contractul colectiv de muncă şi nu trebuie să uităm că există o lege care restructurează aparatul de lucru al municipalităţii", a susţinut Oprescu.

Edilul şef al Capitalei a arătat că problema principală va fi siguranţa cetăţeanului, aspect referitor la care numărul cu care va fi redus aparatul poliţiştilor comunitari a fost dat de o valoare incorectă a populaţiei Capitalei.

"În lege se face referire la 1,9 milioane de cetăţeni în Capitală însă dacă seara sunt în mod real 2,4 milioane de cetăţeni, dimineaţa sunt 2,9 milioane de oameni în Bucureşti", a declarat primarul general, care a arătat că a luat în calcul şi varianta declarării ca neconstituţională a legii privind reducerile de personal şi varianta în care această lege va fi declarată constituţională.

"Atunci când Curtea va spune că legea este neconstituţională, pe 14 august tot Oprescu striveşte ariciul cu fundul lui", a spus edilul general.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, joi, că, în conformitate cu cifrele date de Guvern, aparatul municipalităţii se va reduce cu aproximativ 2.000 de oameni, astfel că vor rămâne în funcţii aproximativ 4.800 de angajaţi din cei 6.800.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici