"Orfeu şi Euridice" - un spectacol de teatru dens, în care opera primează

Spectacolul "Orfeu şi Euridice", în regia lui Alexandru Darie, o reprezentaţie în stil baroc a operei semnată de C.W. Gluck, ce reuneşte personaje din mitologiile diferitelor popoare, a avut premiera în weekend, în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa (11 octombrie - 21 decembrie).

335 afișări
Imaginea articolului "Orfeu şi Euridice" - un spectacol de teatru dens, în care opera primează

Regizorul Alexandru Darie

Astfel, călătoria lui Orfeu prin purgatoriu, iad şi rai, în căutarea iubitei sale moarte, este ilustrată de fragmente ce amintesc de "Divina Comedie" a lui Dante. Versatilitatea scenografiei permite spectacolului să prezinte în mod eclectic aspectele celor trei tărâmuri.

Iadul a fost prezentat cu ajutorul unor proiecţii semnate de artistul Daniel Gontz. Pe un ecran imens, împărţit în ecrane mai mici, sunt prezentate imagini ale suferinţei umane, de la foamete la celebra fotografie cu copiii care fug după un atac cu napalm, din timpul războiului din Vietnam, şi scene din conflictele din Orientul Mijlociu.

Spectacolul a fost realizat în colaborare cu Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" al Operei Naţionale Bucureşti.

În spectacol joacă actori precum Dana Dogaru, Camelia Maxim, Manuela Ciucur, Iuliana Ciugulea, Antoaneta Cojocaru şi Claudiu Stănescu, care nu spun replici, ci se exprimă exclusiv gestual. Spectacolul a beneficiat şi de colaborarea corului de cameră Accoustic.

Spectacolul "Orfeu şi Euridice" încheie "Trilogia dragostei", începută de Alexandru Darie în 2005, cu "Triumful dragostei", de Marivaux, şi continuată, în 2007, cu "Ce păcat că-i curvă", după John Ford.

Vineri, a avut loc o repetiţie generală cu public a piesei "Orfeu şi Euridice", sâmbătă a fost premiera oficială a acesteia, iar duminică spectacolul a avut o reprezentaţie nocturnă. Toate cele trei reprezentaţii au avut loc la sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra.

Festivalul de la Bucureşti este cel mai mare eveniment de gen organizat de Uniunea Teatrelor din Europa, prezentând 27 de spectacole ale 22 de trupe din 13 ţări.

Reprezentaţiile au loc la Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional de Operetă şi Teatrul Naţional Bucureşti.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici