Pelicule româneşti, proiectate la BFI London Film Festival

Filmul-omnibus produs de Cristian Mungiu, "Amintiri din Epoca de Aur", şi producţia "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, vor fi proiectate în cadrul BFI London Film Festival, ce se va desfăşura între 14 şi 29 octombrie, informează site-ul evenimentului.

54 afișări
Imaginea articolului Pelicule româneşti, proiectate la BFI London Film Festival

"Cea mai fericită fată din lume", debutul în lungmetraj al lui Radu Jude

"Amintiri din Epoca de Aur" va fi prezentat în cadrul secţiunii "Film on the Square", iar "Cea mai fericită fată din lume", la secţiunea "Cinema Europa".

Filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur" este regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Cristian Mungiu, acesta din urmă semnând şi scenariul.

Pentru că este format din şase scurtmetraje şi durează peste două ore, filmul a fost împărţit în două în vederea lansării pe marile ecrane, "Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă e viaţa" şi "Amintiri din Epoca de Aur 2 - Dragoste în timpul liber".

Prima parte va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 24 septembrie, în timp ce a doua parte va fi lansată pe 23 octombrie.

"Amintiri din Epoca de Aur" ecranizează cele mai cunoscute legende urbane din România anilor '80, recuperând umorul care i-a ajutat pe români să supravieţuiască perioadei.

Lungmetrajul conţine şase poveşti. Filmul "Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă e viaţa" este compus din patru episoade-legende: "Legenda activistului în inspecţie", "Legenda fotografului oficial", "Legenda politrucului zelos" şi "Legenda poliţistului lacom".

Lungmetrajul "Amintiri din Epoca de Aur 2 - Dragoste în timpul liber" este compus din "Legenda vânzătorilor de aer" şi "Legenda şoferului de găini".

Prima parte a "Amintirilor" va deschide şi prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (25 septembrie - 3 octombrie).

Din distribuţia filmului fac parte actorii Vlad Ivanov, Diana Cavaliotti, Radu Iacoban, Tania Popa, Alexandru Potocean, Emanuel Pîrvu, Paul Dunca, Ion Sapdaru şi Gabriel Spahiu.

"Cea mai fericită fată din lume", debutul în lungmetraj al lui Radu Jude, a fost distins cu premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Cinema Independent IndieLisboa (23 aprilie - 3 mai).

Pelicula a câştigat, de asemenea, premiul CICAE (Confederation Internationale des Cinemas d'Arts et d'Essai) la Festivalul de la Berlin, premiul pentru cel mai bun scenariu (Radu Jude & Augustina Stanciu) la Festivalul Internaţional de Film B-EST şi, recent, o menţiune specială a juriului pentru cea mai bună actriţă (Andreea Boşneag), la festivalul goEast de la Wiesbaden, distincţie "creată" special de juriul evenimentului pentru foarte tânăra artistă.

"Cea mai fericită fată din lume" a fost prezentat, de asemenea, anul acesta, în Programul ACID (Association du Cinema Independant pour sa Diffusion), din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Aflat la a 53-a ediţie, BFI London Film Festival prezintă cele mai bune filme din Europa.

Anul acesta, în cadrul festivalului, rulează filme precum câştigătorul Palme d'Or, "The White Ribbon" de Michael Haneke, "Taking Woodstock" de Ang Lee şi "Dogtooth" de Yorgos Lanthimos.

Festivalul are secţiuni dedicate filmelor de scurtmetraj şi animaţie, filmelor experimentale, cinematografiei mondiale, franceze şi britanice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici