Peste 20.000 de spectatori, în a doua seară a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu

Peste 20.000 de persoane s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Mare din Sibiu, în cea de-a doua seară a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), printre evenimentele care au adunat cei mai mulţi spectatori fiind concertul Voltaj şi o proiecţie 4D pe Biserica Romano-Catolică.

253 afișări
Imaginea articolului Peste 20.000 de spectatori, în a doua seară a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu

Peste 20.000 de spectatori, în a doua seară a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Cea de-a doua zi de FITS a adus peste 20 de spectacole în sală şi în aer liber, în spaţii neconvenţionale, dar şi concerte şi o proiecţie 4D pe Biserica Romano-Catolică din centrul Sibiului.

Prima parte a zilei a fost dedicată expoziţiilor, printre care şi cea de fotografie a lui Sebastian Marcovici, declarat fotograful anului de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România, dar şi conferinţelor, Dan C. Mihăilescu susţinând un seminar intitulat "I. L. Caragiale şi criza ca lux".

Programul a continuat cu un spectacol jucat într-un hiperrmarket, "Balerinele Audio", o co-producţie SUA, Franţa, Germania, urmat de spectacole de stradă, pe aleile pietonale din centrul Sibiului.

Iubitorii de teatru au putut urmări piesa "Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză" de Mihai Vişniec, în regia lui Cristian Juncu, o piesă care vorbeşte despre duplicitatea individului.

"Prin aceste texte mi-am propus de fapt un joc cu literatura erotică. Personajul pe care l-am imaginat nu-şi interzice nimic, cu excepţia vulgarităţii (unul dintre marile flageluri ale lumii contemporane, mai ales în literatură). Caligraf al fantasmelor, personajul meu redescoperă curtoazia, nu îndrăzneşte să-şi trateze iubita la persoana a doua singular, constată că erotismul are doar de câştigat atunci când îşi dă întâlnire cu Doamna Poezie şi Domnul Umor. «Cum am dresat un melc pe sânii tăi» (una din părţile piesei - n.r.) este şi o oglindă pentru reflectarea dublului din noi. În corpul şi în mintea fiecăruia dintre noi mai locuieşte cel puţin o persoană, cea care se exprimă numai în vis. Uneori nu îndrăznim să facem cunoştinţă cu ea, în general o ascundem în interiorul nostru toată viaţa. Ea ne cere însă, uneori, să-i deschidem câte o fereastră, sau măcar să o lăsăm să ne privească din când în când drept în ochi", spune autorul Matei Vişniec despre piesa de teatru, potrivit site-ului oficial al FITS, www.sibfest.ro.

Peste 20.000 de spectatori au venit în Piaţa Mare pentru un concert electrizant susţinut de trupa Voltaj, care a încântat publicul mai bine de o oră cu melodii vechi, dar şi noi, de pe albumul care va avea lansarea oficială la sfârşitul lunii, după cum a precizat Călin Goia, solistul trupei.

Seara s-a încheiat cu o proiecţie 4D pe Biserica Romano-Catolică din Piaţa Mare, care s-a transformat cu ajutorul luminilor, părând o cu totul altă clădire. Proiecţia a durat 30 de minute şi a fost opera românilor de la la iFrank.

Având în vedere că festivalul are loc în plină campanie electorală, organizatorii au retransmis sâmbătă, prin intermediul unui comunicat de presă, că se delimitează de orice acţiune electorală.

"Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este un eveniment independent dedicat prin excelenţă artelor spectacolului. Programul oficial al celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu poate fi consultat online pe www.sibfest.ro. Organizatorii evenimentului se delimitează, astfel, de orice alte acţiuni ce nu fac parte din programul oficial al Festivalului şi nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventualele mesaje electorale sau de altă natură difuzate în spaţiile de joc folosite în acest an. Organizatorii fac apel la adresa participanţilor să respecte caracterul cultural al evenimentelor derulate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi să nu desfăşoare acţiuni care nu vin în spiritul acestui proiect", se arată în comunicat.

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) a început vineri şi se încheie în 3 iunie, cuprinzând peste 350 de evenimente, susţinute de peste 2.500 de artişti din toată lumea, sub sloganul "Crize. Cultura face diferenţa".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici