"Poliţist, adjectiv" de Porumboiu - premiul juriului secţiunii Un Certain Regard la Cannes

Filmul "Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu a primit, sâmbătă, premiul juriului secţiunii Un Certain Regard, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes (13-24 mai), informează corespondentul MEDIAFAX la Cannes.

130 afișări
Imaginea articolului "Poliţist, adjectiv" de Porumboiu - premiul juriului secţiunii Un Certain Regard la Cannes

"Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu - premiul Un Certain Regard la Cannes

"Acum 10 ani, când începeam şcoala, nici nu ştiam dacă voi face film", a răspuns Corneliu Porumboiu pentru MEDIAFAX la întrebarea dacă regretă că "Poliţist, adjectiv" n-a participat în Competiţia Oficială, aşa cum multi critici au declarat că ar fi fost corect. "Nu îmi pare rău nici că nu am luat Premiul secţiunii Un Certain Regard. De fapt, nu ştiam ce premii voi lua, pentru ca fusesem anunţat de organizatorii festivalului că voi lua două premii. Nu am putut ajunge mai devreme la Cannes pentru că nu am găsit avion. Pentru mine, participarea la Cannes e o chestie de lungă durată. E important să fii in festival, iar eu am avut şi o premieră extraordinară cu «Poliţist, adjectiv», care a avut pe urmă un succes extraordinar la critici. Aceste lucruri pentru mine sunt mai importante decât premiile", a adăugat Porumboiu pentru MEDIAFAX.

"Poliţist, adjectiv" obţine al doilea premiu la Festivalul de la Cannes, premiul juriului secţiunii Un Certain Regard. Juriul prezidat de Paolo Sorrentino a acordat premiul cel mai important al său, premiul secţiunii Un Certain Regard, peliculei greceşti "Kynodontas / Dogtooth", realizata de Yorgos Lanthimos.

Juriul a mai acordat, ex-aequo, un Premiu Special, filmelor "No One Knows about the Persian Cats", de Bahman Ghobadi (Iran) şi "Le pere de mes enfants" de Mia Janssen-Love (Franta). Primii aplaudaţi nu au fost, însă, cineaştii, ci echipa de primire a Salii Debussy, chemată pe scena de Thierry Fremaux, delegatul-general al Festivalului de la Cannes.

Acesta i-a avertizat încă de la început pe spectatori că niciunul dintre premianţi nu ştie pentru ce premiu a fost chemat.

Corneliu Porumboiu se întorsese luni în România şi a revenit la Cannes sâmbătă după-amiază.

"Îi mulţumesc şi eu juriului şi lui Thierry Fremaux, dar n-am să mă refer la următorul meu film", a spus Porumboiu, făcând aluzie la Bahman Ghobadi, care spusese mai devreme că lucrează la un nou film. "Sper însă că va fi un film bun", a adăugat cineastul roman, care a revenit la Cannes împreună cu soţia sa.

Porumboiu a obţinut, sâmbătă după-amiază, şi Premiul FIPRESCI.

Pelicula "Poliţist, adjectiv" relatează povestea unui poliţist dintr-un oraş de provincie (Dragoş Bucur). Acesta este obligat să investigheze un caz minor, al cărui protagonist este un licean. Pe parcursul investigaţiei, poliţistul îşi dă seama că nu mai crede în meseria sa. Pelicula a primit cronici laudative, după premiera mondială la Cannes, în publicaţii precum Variety şi The New York Times. Filmul lui Porumboiu a rulat în cadrul secţiunii "Un Certain Regard".

Comedia a fost realizată la începutul anului 2009, la Vaslui, oraşul natal al lui Corneliu Porumboiu. De altfel, tot la Vaslui regizorul a filmat şi pelicula sa de debut, "A fost sau n-a fost?", pentru care a primit Camera d'Or la Cannes, în 2006.

Produs de Periscop Pictures, Racova şi raza Studio, filmul "Poliţist, Adjectiv" a beneficiat de sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei din România (1,488 de milioane de lei), dar şi de susţinerea HBO România.

"Poliţist, adjectiv" va putea fi văzut în premieră în România la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc între 30 mai şi 7 iunie.

(Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Cannes, Iulia Blaga, life@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici