"Poliţist, adjectiv" şi "Cea mai fericită fată din lume", la Festivalul de Film de la Toronto

Filmele "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, şi "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, care se va desfăşura în perioada 10 - 19 septembrie, potrivit indiewire.com.

65 afișări
Imaginea articolului "Poliţist, adjectiv" şi "Cea mai fericită fată din lume", la Festivalul de Film de la Toronto

"Poliţist, adjectiv", la Festivalul de Film de la Toronto

Pelicula "Poliţist, adjectiv", care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes, va rula la Festivalul de la Toronto, în secţiunea Contemporary World Cinema, alături de alte opt pelicule premiate la festivaluri internaţionale, ce provin din ţări precum Vietnam, Islanda, Chile şi Kazahstan.

Lungmetrajul de debut al lui Radu Jude, "Cea mai fericită fată din lume", va fi proiectat în secţiunea Discovery, dedicată tinerilor regizori debutanţi.

Până în prezent, pentru cea de-a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto au fost anunţate 26 de pelicule, dintre care majoritatea au fost prezentate în festivaluri prestigioase, precum cele de la Cannes şi Berlin.

Pelicula "Poliţist, adjectiv" relatează povestea unui poliţist dintr-un oraş de provincie (Dragoş Bucur). Acesta este obligat să investigheze un caz minor, al cărui protagonist este un licean. Pe parcursul investigaţiei, poliţistul îşi dă seama că nu mai crede în meseria sa. Lungmetrajul a avut cronici bune după premiera mondială, în publicaţii precum Variety şi The New York Times.

Filmul lui Porumboiu a rulat la Cannes în secţiunea Un Certain Regard, unde a obţinut două recompense: premiul FIPRESCI şi premiul juriului.

 "Cea mai fericită fată din lume" a fost distins cu premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Cinema Independent IndieLisboa (23 aprilie - 3 mai).

Pelicula a câştigat, de asemenea, premiul CICAE (Confederation Internationale des Cinemas d'Arts et d'Essai) la Festivalul de la Berlin, premiul pentru cel mai bun scenariu (Radu Jude & Augustina Stanciu) la Festivalul Internaţional de Film B-EST şi, recent, o menţiune specială a juriului pentru cea mai bună actriţă (Andreea Boşneag), la festivalul goEast de la Wiesbaden, distincţie "creată" special de juriul evenimentului pentru foarte tânăra artistă.

"Cea mai fericită fată din lume" a fost prezentat anul acesta în Programul ACID (Association du Cinema Independant pour sa Diffusion), din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici