- Home
- Cultură-Media
- VARŞOVIA, (30.10.2014, 15:55)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Polonia: SUA încearcă să îl aresteze pe Roman Polanski. Regizorul, audiat şi lăsat în libertate
Cineastul Roman Polanski a fost audiat, joi, la Cracovia, de un procuror polonez, la cererea Statelor Unite ale Americii, care vor arestarea artistului încă din 1977, sub acuzaţia de relaţii sexuale cu o minoră, dar regizorul a fost lăsat deocamdată în libertate, transmite AFP.
Urmărește
246 afișări
Roman Polanski (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Regizorul Roman Polanski, care are dublă cetăţenie, franceză şi poloneză, şi care este urmărit penal în Statele Unite pentru acte sexuale cu o minoră, fapt care a avut loc în 1977, a oferit garanţii suficiente privind locul unde se va afla în Polonia în următoarea perioadă şi posibilitatea de a fi contactat pentru ca arestarea sa să nu fie considerată necesară, a declarat purtătoarea de cuvânt a Parchetului din Cracovia, Boguslawa Marcinkowska.
"Procurorul l-a audiat pe Roman P. (Polanski, n.r.), care a refuzat să răspundă întrebărilor referitoare la faptele de care este acuzat", a declarat Marcinkowska, abţinându-se de la a rosti numele complet al "suspectului", conform procedurilor legale din Polonia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
BOR: Îndemnăm preoţii şi credincioşii să nu participe la proteste împotriva CCR
-
Călin Georgescu anunţă că merge duminică la secţia de votare din Mogoşoaia şi va aştepta să voteze pentru turul doi al prezidenţialelor
-
George Simion: Noi vom merge la ora 13 la secţiile de votare cu o lumânare să ţinem un moment de reculegere
Polanski "s-a angajat să se prezinte la audieri de fiecare dată când parchetul şi tribunalul i-o vor cere şi a oferit adresa unde va locui în Polonia, numărul de telefon personal şi cel al reprezentantului său. Din aceste motive, procurorul a decis că nu se impune să ceară tribunalului recurgerea la măsura arestării preventive", a mai explicat purtătoarea de cuvânt.
Statele Unite nu au cerut deocamdată oficial extrădarea lui Polanski, ci doar reţinerea lui în aşteptarea demarării procedurii de extrădare.
Ca răspuns la întrebările jurnaliştilor referitor la prescrierea, potrivit legilor poloneze, a faptelor de care Polanski este acuzat - acte sexuale cu o minoră -, purtătoarea de cuvânt a subliniat că prescrierea, care a motivat refuzul, în 2010, al justiţiei poloneze de a-l extrăda pe regizor, trebuie luată în considerare, dar, în acelaşi timp, trebuie ţinut cont de acordul de asistenţă judiciară dintre Polonia şi Statele Unite şi că, oficial, "extrădarea este posibilă".
Potrivit sistemului juridic polonez, un tribunal independent se pronunţă asupra unei cereri de extrădare. Dacă judecătorul respinge cererea, cazul se încheie. Dacă cererea este admisă, decizia finală de extrădare este luată de ministrul Justiţiei.
"Domnul Polanski este un cetăţean liber, poate călători liber", a declarat pentru AFP Mateusz Martyniuk, purtător de cuvânt al Parchetului general, precizând că Polonia nu a primit o cerere de extrădare din partea Statelor Unite.
Cererea justiţiei americane, adresată procurorului general al Poloniei, de a-l interoga pe Polanski, în aşteptarea demarării unei proceduri de extrădare, a fost respinsă în primă fază pentru că nu îndeplinea criteriile cerute de acordurile internaţionale, nefiind tradusă în limba poloneză, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Justiţiei, Mateusz Martyniuk, confirmând informaţiile publicate anterior de cotidianul Gazeta Wyborcza. Condiţia cerută, de traducere a cererii în poloneză, a fost îndeplinită miercuri seară, iar parchetul regional competent a demarat analiza cererii autorităţilor americane.
Polanski, în vârstă de 81 de ani, a mers în Polonia pentru a asista, marţi, la Varşovia, la inaugurarea Muzeului de Istorie a Evreilor din Polonia (Polin, n.r).
În 2010, procurorul general al Poloniei a declarat că o extrădare a lui Polanski nu va fi posibilă, pentru că, potrivit legilor din Polonia, faptele de care este acuzat sunt deja prescrise.
Roman Polanski a fost arestat în 2009 la Zurich, în Elveţia, unde mersese pentru a primi un premiu, apoi arestat la domiciliu pentru câteva luni, dar nu a fost extrădat.
Polanski a vizitat Polonia incognito, în 2011, fără să fie anchetat, dar vizita de săptămâna aceasta din Polonia nu a putut fi păstrată secretă, televiziunile difuzând imagini cu cineastul prezent marţi la inaugurarea muzeului evreiesc.
Roman Polanski, regizorul unor filme clasice precum "Rosemary's Baby" şi "Chinatown", a pledat vinovat în 1977 la acuzaţiile de a fi întreţinut raporturi sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani, Samantha Geimer, în timpul unei şedinţe foto acompaniate de şampanie şi droguri, iar, în anul 1978, a părăsit Statele Unite, de teamă să nu fie condamnat la ani grei de închisoare.
Roman Polanski s-a născut la Paris în 1933, din părinţi polonezi. S-a mutat în Polonia împreună cu familia, în 1937, în preajma izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Părinţii săi nu au supravieţuit Holocaustului, fiind duşi în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Polanski şi-a făcut studiile în Polonia, iar primul său film "Cuţitul în apă" (1962) a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. De atunci, el a mai primit cinci nominalizări la Oscar, două premii BAFTA, patru premii Cesar, un Golden Globe şi un Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. În Marea Britanie a realizat trei filme, iar din 1968, s-a mutat în America.
Printre filmele regizate de Roman Polanski se numără "Balul vampirilor" (1967), "Un copil pentru Rosemary" (1968), "Cartierul chinezesc" (1974), "Căutare disperată" (1988), "Fecioara şi moartea" (1994) şi "Pianistul", această peliculă aducându-i lui Polanski un Oscar pentru regie, în 2003.
Citește pe alephnews.ro: Călin Georgescu anunță că va merge mâine dimineața la secția de votare din Mogoșoaia. Candidatul va aștepta să voteze în turul doi al prezidențialelor
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Întâlnire trilaterală la Palatul Élysée din Franța. Macron, Trump și Zelenski s-au întâlnit în Paris, înainte de ceremonia de redeschidere a Catedralei Notre Dame
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
PROSPORT.RO
Ion a fost dat dispărut pe 6 decembrie. Ireal unde a fost găsit acum, la doar o zi după ce familia a dat alarma
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe