Premiile Gopo: Înscrierea filmelor de documentar şi scurtmetraj, până pe 9 aprilie

  • Înscrierile filmelor de documentar şi scurtmetraj pentru Gala Premiilor Gopo au loc în perioada 18 martie – 9 aprilie 2021.
  • Gala Premiilor Gopo 2021 va avea loc în luna iunie.
130 afișări
Imaginea articolului Premiile Gopo: Înscrierea filmelor de documentar şi scurtmetraj, până pe 9 aprilie

Premiile Gopo

13 lungmetraje, de ficţiune şi documentare, lansate în cinema în cursul anului 2020 sunt eligible pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2021.

Filmelele româneşti produse în România sau realizate în regim de coproducţie, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera naţională în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum şi cele care au avut premiera pe o platformă VOD, sunt producţiile pe care juriul le va lua în considerare pentru nominalizare.

Filme prezentate şi premiate în marile festivaluri şi apreciate de public se regăsesc printre producţiile eligible pentru titlul de Cel mai bun film românesc.

Documentarele „colectiv”, nominalizat la două categorii la Oscar 2021 (Cel mai bun film străin şi Cel mai bun film documentar) şi care a avut premiera internaţională la Festivalul de Film de la Veneţia, „Acasă”, a cărui premiera internaţională a avut loc la Sundance şi care a câştigat peste 25 de premii, printre care Premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF, alături de filme de ficţiune precum „Tipografic majuscul”, ce a avut premiera în secţiunea Forum în cadrul Berlinalei 2020, „Urma”, câştigător al Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF 2020, „5 minute” sau „Ivana cea groaznică sunt doar câteva dintre acestea.

  • Pentru categoria Cel mai bun film documentar (doar în cazul filmelor care nu au beneficiat de proiecţii în cinema mai mult de o săptămână) este necesară înscrierea filmelor româneşti care au avut premiera în cursul anului 2020 şi care nu au beneficiat de difuzare în circuitul cinematografic, dar au fost prezentate la TV sau în circuitul festivalier (naţional sau internaţional). Pentru categoria film documentar nu sunt eligibile reportajele de televiziune.

 

  • Pentru categoria Cel mai bun scurtmetraj sunt eligibile producţiile româneşti care au fost prezentate în premieră pe marile ecrane, la TV sau în cel puţin un festival competitiv (naţional sau internaţional) în cursul anului 2020. Pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările, este obligatorie înscrierea de către producători.

Înscrierile au loc în perioada 18 martie 2021 – 9 aprilie 2021.

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite în luna mai de un juriu de preselecţie format din 11 profesionişti din domeniul cinematografic. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici