Premiile Oscar 2017: Regizorul iranian Asghar Farhadi nu va participa la gală, după ordinul anti-imigraţie

Regizorul iranian Asghar Farhadi a afirmat că nu va lua parte la gala de acordare a premiilor Oscar după ordinul anti-imigraţie semnat de Donald Trump, informează Variety. Filmul său "The Salesman" a fost nominalizat la categoria "cel mai bun film străin" la premiile Oscar.

656 afișări
Imaginea articolului Premiile Oscar 2017: Regizorul iranian Asghar Farhadi nu va participa la gală, după ordinul anti-imigraţie

Premiile Oscar:Regizorul iranian Asghar Farhadi nu va participa la gală, după ordinul anti-imigraţie (Imagine: Hepta/ Arhiva Foto Mediafax)

Iniţial, Farhadi a declarat că va participa la ceremonia de acordare a premiilor Oscar, pentru a susţine un discurs, însă cineastul a revenit asupra deciziei: "Totuşi, posibilitatea ca eu să particip la gala Oscar este vizată de "dacă" şi "dar", care mi se par de neacceptat. N-aş participa nici dacă s-ar face o excepţie exclusiv pentru mine", a declarat Farhadi duminică.

De asemenea, Farhadi a mai afirmat că ordinul de restricţie a călătoriilor care a fost semnat de Trump i se pare "nedrept."

Totodată, Taraneh Alidoosti, o actriţă iraniană, a anunţat că va boicota premiile Academiei Americane de Film. Decizia actriţei a venit în urma ordinului de restricţionare a intrării refugiaţilor din Siria în Statele Unite.

Actriţa iraniană a jucat în filmul „The Salesman“, nominalizat la categoria cel mai bun film străin. „Restriciţiile lui Trump asupra vizei pentru iranieni sunt rasiste. Fie ca asta va face parte dintr-un eveniment cultural sau nu, nu voi participa la Premiile Oscar 2017, în semn de protest“, a transmis actriţa printr-un tweet.

Administraţia Trump a decis să interzică intrarea pe teritoriul Statelor Unite a refugiaţilor şi cetăţenilor din mai multe state majoritar musulmane.

Preşedintele Donald Trump a interzis intrarea refugiaţilor sirieni în Statele Unite pe termen nelimitat, ca parte a unor noi măsuri de a "menţine teroriştii islamici radicali în afara SUA". El a semnat un ordin executiv amplu, care prevede şi suspendarea, timp de patru luni, pentru toate programele de imigrare.

De asemenea, prin acest ordin, cetăţenii din alte şase state, în principal musulmane, primesc interdicţie de a intra pe teritoriul american timp de trei luni.

Preşedintele american a explicat că oprirea temporară a programului de refugiaţi este necesară pentru ca agenţiile guvernamentale să aibă timp să dezvolte un sistem de control mai strict.

"Iniţiez noi măsuri de control pentru a menţine în afara Statelor Unite teroriştii islamişti radicali. Nu îi vrem aici", a mai declarat liderul de la Casa Albă.

Printre măsurile luate de Trump se numără: suspendarea programului SUA de admitere de refugiaţi timp de 120 de zile, o interdicţie privind refugiaţii din Siria până când vor fi făcute "schimbări semnificative", o interdicţie de 90 de zile la intrările din Irak, Siria, şi "zone de interes" - care include Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen, se va acorda prioritate cererilor de refugiaţi viitoare legate de persecuţia religioasă - dar numai în cazul în care persoana face parte dintr-o religie minoritară în ţara de origine, un plafon de 50.000 de refugiaţi în 2017 - mai puţin de jumătate din limita superioară stabilită de Barack Obama.

Cu toate acestea, o menţiune de a crea "zone sigure" în Siria, prevăzută într-un proiect anterior, a fost eliminată din ordinul final.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici