Premiul literar Booker, cu un nou sponsor, îşi păstrează numele

Premiul Booker, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din lume, îşi păstrează numele, după ce organizatorii au găsit un nou sponsor, miliardarul Michael Moritz, anunţă bbc.com.

76 afișări
Imaginea articolului Premiul literar Booker, cu un nou sponsor, îşi păstrează numele

Premiul literar Booker, cu un nou sponsor, îşi păstrează numele

Premiul Booker va fi finanţat de investitorul Sir Michael Moritz pentru următorii cinci ani, după ce Man Group, sponsorul ultimelor 18 ediţii, s-a retras.

Cheltuielile premiului vor fi acoperite de fundaţia Crankstart, coordonată de Michael Moritz şi soţia sa, Harriet Heyman.

"La fel ca şi premiul Booker, m-am născut în Marea Britanie şi, înainte să ajung în America, am fost crescut cu literatura engleză. Eu şi Harriet avem norocul să fim în stare să sprijinim premiile care celebrează cea mai bună proză din lume", a spus Michael Moritz.

Cuplul a înfiinţat fundaţia Crankstart în anul 2000, pentru a acorda sprijin şi burse universitare studenţilor proveniţi din familii cu venituri mici.

Premiul nu va prelua numele finanţatorului, aşa cum s-a întâmplat în ultimele decenii, când distincţia era cunoscută sub numele Man Booker Prize.

Anul trecut, distincţia în valoare de 50.000 de lire sterline a fost acordată scriitoarei nord-irlandeze Anna Burns, pentru romanul "Milkman".

Averea galezului Michael Moritz, stabilit în San Francisco, se ridică la 3,4 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes. Moritz a investit în Silicon Valley, printre firmele pe care a mizat numărându-se Google, LinkedIn şi PayPal. Soţia sa, Harriet Heyman, a scris pentru revista Life şi pentru The New York Times şi a publicat un roman în 1989.

"Niciunul dintre noi nu ne putem imagina o zi în care să nu ne petrecem timpul citind o carte. Premiile Booker sunt un mod de a face cunoscute perspectivele, revelaţiile, plăcerile şi bucuria pe care le aduce marea ficţiune", a declarat Moritz.

Premiile Booker, cunoscute în ultimii 18 ani, drept Man Booker, au fost înfiinţate în 1969 pentru a răsplăti cel mai bun roman scris în limba engleză şi publicat în Commonwealth. Din 2005, distincţia a fost însoţită de suma de 50.000 de lire sterline pentru cea mai bună carte a unui autor publicat în engleză, în original sau în traducere, indiferent de naţionalitatea acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici