Premiul preşedintelui UNITER, acordat postum actorului Ştefan Iordache

Premiul preşedintelui UNITER i-a fost acordat postum actorului Ştefan Iordache, la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), care a avut loc luni seară, într-un platou al Televiziunii Publice şi care a fost difuzată în direct la TVR 1.

45 afișări
Imaginea articolului Premiul preşedintelui UNITER, acordat postum actorului Ştefan Iordache

Premiul preşedintelui UNITER, acordat postum actorului Ştefan Iordache

"Când moare un artist, timpul încremeneşte în loc (...) lumea uită repede. Sunt oameni şi artişti care nu pot fi uitaţi, care marchează o epocă", a declarat preşedintele UNITER, Ion Caramitru, care l-a avut alături pe unul dintre bunii prieteni ai lui Ştefan Iordache, Mitică Popescu, acesta din urmă primind premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Premiul a fost ridicat de medicul Dana Safta, o apropiată a familiei Iordache.

"Mă leagă prietenia de ei", a spus aceasta la primirea distincţiei. "Mă leagă prezenţa alături de el în momentele de suferinţă (...) I-am făcut o promisiune. Ultima lui rugăminte a fost să am grijă de Mihaela (Tonitza Iordache, soţia actorului - n.r.). Aducerea în memorie a lui Ştefan Iordache pentru ea este raţiunea ei de a mai fi", a adăugat medicul.

Ştefan Iordache (1941 - 2008) s-a născut la Calafat, dar a crescut în cartierul Rahova din Bucureşti, de care a fost mereu foarte legat. Deşi crescut în Bucureşti, Iordache şi-a păstrat sufletul de oltean, prezentând mereu, cum spunea George Banu, o Oltenie ca lumea lui Garcia Marquez.

Printre rolurile memorabile ale lui Iordache s-au numărat Hamlet şi Raskonikov din "Crimă şi pedeapsă". A jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic şi Teatrul Nottara.

Şi-a început cariera în cinematografie în 1963 şi a jucat în aproape 30 de filme. Unul dintre rolurile memorabile ale acestuia este cel al lui Victor Petrini, din filmul "Cel mai iubit dintre pământeni" (1993), după romanul omonim al lui Marin Preda, în regia lui Şerban Marinescu.

Unul dintre primele filme în care a jucat a fost "Dimineţile unui băiat cuminte"(1966), în regia lui Andrei Blaier. Au urmat "Bietul Ioanide" de Dan Piţa, în 1980, "De ce trag clopotele, Mitică?" de Lucian Pintilie (1981), în care a jucat alături de Gheorghe Dinică, Răzvan Vasilescu şi Mircea Diaconu.

Iordache a mai jucat în "Concurs" (1982), de Dan Piţa, "Ciuleandra" (1985), de Sergiu Nicolaescu, "Glissando" (1985), de Mircea Daneliuc, şi "Ticăloşii" (2007), în regia lui Şerban Marinescu.

Artistul a primit Premiul de Excelenţă în Cinematografia Românească în 2006, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Pasionat de muzică, actorul şi-a lansat propriul album, "Magazinul Meu de Vise", în 2007. De asemenea, a colaborat cu Gheorghe Dinică şi Nelu Ploieşteanu la albumul "Cântece de petrecere" (2003).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici