Premiul Renaudot 2008, acordat scriitorului Tierno Monénembo

Premiul literar Renaudot pe 2008 a fost atribuit scriitorului Tierno Monénembo, originar din Guineea, pentru romanul "Le Roi de Kahel", apărut la prestigioasa editură Seuil.

16 afișări
Imaginea articolului Premiul Renaudot 2008, acordat scriitorului Tierno Monénembo

Premiul Renaudot 2008, acordat scriitorului Tierno Monénembo

Alături de romanul "Le Roi de Kahel", pe lista scurtă a cărţilor selectate pentru premiul Renaudot s-au mai numărat "Le Silence de Mahomet", de Salim Bachi (editura Gallimard), "Le Voyage du Fils", de Olivier Poivre d'Arvor (editura Grasset), "Un Chasseur de Lions", de Olivier Rolin (editura Seuil) şi "Le Cas Sonderberg", de Elie Wiesel (editura Grasset).

"Le Roi de Kahel" spune povestea aventurierului Aimé Olivier de Sanderval, care, în 1880, pune la punct un proiect de cucerire a unei regiuni din vestul Africii, Fouta-Djalon, pentru a-şi fonda un regat şi o nouă naţiune.

Însă cel pe care Poporul îl numeşte Yémé va trebui să se lupte cu climatul, natura, tradiţiile. Într-un savuros roman picaresc, Monénembo retrasează epopeea uitată a unui precursor al colonialiştilor, plină de aventuri tragi-comice.

Premiul Renaudot (numit şi "Théophraste Renaudot") este o distincţie literară creată în 1926 de zece critici de artă care aşteptau deliberările juriului premiului Goncourt.

Premiul Renaudot, deşi nu este oficial legat de premiul Goncourt, este un fel de completare a acestuia, laureaţii fiind anunţaţi în acelaşi loc şi în aceeaşi zi ca primul: în prima zi de luni din luna noiembrie, la restaurantul Drouant din Paris.

În 2007, premiul literar Renaudot a fost atribuit scriitorului Daniel Pennac pentru romanul "Chagrin d'école", apărut la prestigioasa editură Gallimard.

Premiul Goncourt pe 2008 a fost primit de autorul franco-afgan Atiq Rahimi, pentru "Syngué sabour. Pierre de patience".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici