Preşedintele CNA ameninţă că se va adresa CEDO din cauza presiunilor făcute în cazul OTV-DD TV

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, a declarat, miercuri, în Parlament, că, în ultimele zile, asupra sa au fost făcute "presiuni politice" în cazul OTV-DD TV, precizând că la următoarele acuzaţii aduse în acest caz se va adresa CEDO.

651 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CNA ameninţă că se va adresa CEDO din cauza presiunilor făcute în cazul OTV-DD TV

Preşedintele CNA, Laura Georgescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Laura Georgescu a fost audiată, miercuri, în Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor cu privire la mai multe sesizări pe care Comisia le-a primit de la reprezentanţii televiziunilor Realitatea TV, Antena 3 şi DD TV.

În acest context, Daniel Fenechiu, liderul deputaţilor PPDD, a spus că partidul a solicitat audierea Laurei Georgescu pentru că a dorit ca aceasta să explice măsurile luate în legătură cu DD TV. De asemenea, Fenechiu a spus că, în 2013, Dan Diaconescu "a avut afectate patru licenţe de către CNA", acesta întrebând-o pe Laura Georgescu dacă "există o campanie a CNA împotriva lui Dan Diaconescu".

Laura Georgescu a spus că a afirmat în mai multe rânduri că, dacă Dan Diaconescu va solicita legal o licenţă audiovizuală la CNA, ea va vota pentru ca Diaconescu să primească licenţa.

În cazul deciziilor luate de CNA în legătură cu televiziunea DD TV, Laura Georgescu a spus că a fost vorba despre hotărâri colective, unanime, ale membrilor Consiliului.

Preşedintele CNA a mai spus că "respinge categoric şi vehement" întrebarea tendenţioasă referitoare la faptul că închiderea DD TV face parte din strategia CNA de a închide orice televiziune a lui Dan Diaconescu.

"Este o încercare de punere a unei presiuni politice asupra preşedintelui unui organism autonom din această ţară, unic reglementator în materia audiovizuală românească, care nu face altceva decât să pună în aplicare Directiva europeană a serviciilor media. Şi o să vă rog frumos să luaţi în considerare că, la orice următoare acuză de acest gen, eu, personal, în nume de şef al instituţiei, mă voi adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Nu mă forţaţi să ajung într-o asemenea situaţie, fiindcă vin după zece zile în care asupra mea s-au exercitat toate tipurile de presiuni legate de acest caz. Am avut răbdare şi am aşteptat întâlnirea cu dumneavoastră cu mare speranţă, tocmai pentru a pleca de aici cu certitudinea că nu mă veţi lăsa să ajung în situaţia de a sesiza organismele internaţionale pentru acest subiect", le-a spus Laura Georgescu deputaţilor din Comisia de Cultură.

În schimb, deputatul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, a spus că Laura Georgescu a făcut "nişte afirmaţii de o gravitate extremă" şi a întrebat-o ce presiuni s-au făcut asupra ei. "Care au fost aceste presiuni, ca să scăpăm de CEDO?", a întrebat Gigel Ştirbu.

Laura Georgescu a spus că a primit ameninţări atât "pe telefonul personal", cât şi în spaţiul public.

"De la ameninţări pe telefonul propriu şi personal, pe care mi-l plătesc singură (...), până la o întreagă sarabandă de acuzaţii publice, în spaţiul public, legate de mandatul meu de şef al unei instituţii (...) Trebuie să observaţi ce s-a întâmplat din 19 octombrie până în 29 octombrie şi ce lucruri s-au putut spune fără niciun fel de probare (...) Acest lucru nu este posibil într-un stat de drept, atâta vreme cât un şef de instituţie n-are decât un mandat tehnic, reglementează piaţa audiovizuală, nu face nimic altceva decât să aplice legea. De aici să ajungi să spui (...) însăşi întrebarea «închiderea DD TV face parte din strategia CNA?»... există aşa ceva într-un stat de drept", a mai spus Laura Georgescu.

De cealaltă parte, Gigel Ştirbu a spus că el prin "presiuni" înţelege momentul în care "cineva important în acest stat" sau care deţine "o funcţie" ar fi chemat-o pe Laura Georgescu să-i spună să facă ceva sau să nu facă ceva în legătură cu DD TV.

Prezentă la audierile de la Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus la rândul său că, "în momentul în care un parlamentar, oricare ar fi el, declară public că CNA acţionează la comenzi politice", această afirmaţie "este de natură a influenţa activitatea CNA pe o anumită speţă".

"Cu tot respectul pentru domnul Fenechiu, pe care eu l-am cunoscut ca avocat al OTV, consider că nu este potrivit să chemaţi la Comisie preşedintele CNA şi să-l întrebaţi de ce a aplicat legea", a spus Narcisa Iorga. Ea a precizat că CNA a mai fost acuzat că a aplicat legea şi anul trecut, în cazul altor radiodifuzori.

Fenechiu a spus că el a ridicat "probleme care există în spaţiul public". "Nu cred că are vreo legătură vreo fostă sau actuală relaţie a mea cu Dan Diaconescu", a spus acesta.

Pe de altă parte, răspunzând unor întrebări legate de sesizările primite de Comisia de Cultură de la conducerea Antena 3, conform cărora ar fi existat interferenţe în politica editorială a televiziunii din partea unor instituţii ale statului, Laura Georgescu a spus: "Eu, personal, nu am constatat vreo interferenţă în politica editorială a Antena 3".

În schimb, Gigel Ştirbu a fost de părere că CNA ar fi trebuit să aibă "o poziţie publică" vizavi de "implicarea la nivel declarativ a unor instituţii" ale statului în politica editorială a Antena 3.

Deputatul UDMR Marton Arpad a considerat, însă, că "CNA nu avea de ce să se implice" în aceste aspecte, pentru că nu are nicio posibilitate legală.

"Problemele legate de Antena 3 şi trustul Intact şi presiunile pe care ei le acuză au rădăcini de anul trecut. Le-am cerut de nenumărate ori să vină să ne spună la ce presiuni sunt supuşi (...) Singurul interlocutor pe care îl avem este un avocat (al trustului Intact, n.r.), însă noi am cerut de anul trecut să ne vedem cu responsabilii editoriali", a spus Valentin Jucan, membru al CNA, în cadrul audierilor.

Un alt membru al CNA, Monica Gubernat, a spus în timpul audierilor că nu ştie dacă CNA este o autoritate publică abilitată să asigure protecţia jurnaliştilor. "Noi avem plângeri de la autorităţile judiciare pe ingerinţe în justiţie şi presiunile sunt mari, credeţi-mă", a spus Gubernat.

Pe de altă parte, deputatul PSD Mădălin Voicu a spus că susţine libertatea presei, dar parlamentarii nu pot face anchete în cazul litigiilor Realitatea şi Antena 3. "Nu cred că putem să facem anchete. Putem să primim sesizări, le putem analiza, putem să dăm o opinie, nu putem da verdicte (...) Nu mă interesează foarte tare ce litigii are Realitatea, nici Antenele. Sigur că la Antene este o problemă pentru că acolo este vizibil ingerinţa şi atacul clar, vădit, subiectiv şi tendenţios al justiţiei, al Parchetului în mod explicit. Este clar, nu că vreau eu sau că mă susţin ei sau că-mi iau vreun ban de la ei sau că aş avea vreun parti pris. Este foarte clar", a spus Mădălin Voicu.

Prezent la audieri, membrul CNA Lorand Turos a spus că "presiunile mediatice şi politice nu sunt deloc neglijabile", iar raportul MCV din primăvara acestui an a vorbit despre aceste aspecte.

Însă Mădălin Voicu a spus că, atunci când se vorbeşte despre presiuni, trebuie să se spună exact cine le exercită. "Ori spunem clar de unde vin presiunile, ori nu mai discutăm", a spus Voicu.

Narcisa Iorga a spus că ea este pregătită să dea exemple. "Aceste presiuni se referă şi la anul trecut", a spus ea. De asemenea, Iorga a precizat că, în acest an, CNA a aplicat, pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului, 190 de decizii de sancţionare, dintre care 103 somaţii şi 87 de amenzi, dintre care doar una singură a avut cuantumul de 100.000 de lei.

În încheierea audierilor, preşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, Gigel Ştirbu, i-a cerut Laurei Georgescu să elaboreze un raport în care să cuprindă toate aspectele semnalate în timpul audierilor şi care să fie trimis Comisiei săptămâna viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici