Preşedintele CNCD: E nevoie de o reglementare a articolelor discriminatorii de pe Internet

Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, a declarat, luni, la şedinţa Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Târgu Mureş, că este nevoie de o reglementare europeană în domeniul articolelor discriminatorii ce apar pe Internet.

100 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CNCD: E nevoie de o reglementare a articolelor discriminatorii de pe Internet

Preşedintele CNCD: E nevoie de o reglementare a articolelor discriminatorii de pe Internet (Imagine: Mediafax Foto)

Asztalos a spus că oamenii trăiesc într-o eră a globalizării, în care comunicarea este foarte rapidă şi din acest motiv este nevoie de soluţii la nivel european, "printr-o instituţie sau printr-o direcţie care să aibă atribuţii extrem de pragmatice".

"Ceea ce ar mai fi de făcut, poate o reglementare în domeniul Internetului, unde în ultima vreme constatăm foarte multe articole, inclusiv articole de presă sau materiale discriminatorii. Cred că aici există o lipsă de reglementare şi la nivel european, şi la nivelul României, în ce priveşte gestionarea acestor informaţii cu caracter discriminatoriu", a spus Asztalos.

În acest context, preşedintele CNCD a apreciat că, potrivit chiar şi unor rapoarte independente, România "stă bine" în domeniul prevenirii şi combaterii discriminării, atât instituţional, cât şi legislativ.

Asztalos a spus că statul român a adoptat legislaţia internaţională în domeniul prevenirii şi combaterii discriminării, atât în ceea ce priveşte directivele europene, cât şi protocolul în domeniu al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

"Deci avem instrumentele necesare pentru prevenirea şi combaterea discriminării, oferim cetăţenilor victime ale discriminării toate instrumentele necesare pentru a acţiona atunci când sunt victime ale discriminării. Avem o instituţie care îndeplineşte criteriile de independenţă, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării se află sub control parlamentar, membrii Colegiului Director sunt numiţi de către Parlament, avem o reprezentare minoritară în acest moment în Colegiul Director şi avem şi rezultate, petiţii soluţionate, sancţiuni aplicate, menţinute de instanţa de judecată. Ca atare, consider că în domeniul legislativ România stă bine", a afirmat Asztalos.

Acesta a adăugat că pentru prevenirea discriminării CNCD a organizat training-uri cu reprezentanţii unor instituţii-cheie ale statului, în special magistraţii, funcţionarii publici, cei ce lucrează în educaţie şi poliţie.

La Târgu Mureş are loc, timp de două zile, şedinţa Comisiei pentru afaceri juridice si drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care s-a deschis cu raportul cu "Situaţia minorităţii rome în Europa şi activităţile Consiliului Europei în acest domeniu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici