Prestaţia regizorului Florin Şerban la Berlinală, apreciată de presa internațională

Presa internaţională apreciază prestaţia filmului "Eu când vreau să fluier, fluier" la Festivalul de la Berlin, The Hollywood Reporter remarcând faptul că "un film diferit" a primit Marele Premiu al Juriului, în timp ce The Guardian scrie despre peliculă că este "o bijuterie de debut în lungmetraj".

24 afișări
Imaginea articolului Prestaţia regizorului Florin Şerban la Berlinală, apreciată de presa internațională

Prestaţia regizorului Florin Şerban la Berlinală, apreciată de presa internațională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aprecierile celor două prestigioase publicaţii la adresa filmului "Eu când vreau să fluier, fluier" vin după ce pelicula a primit sâmbătă seară "Jury Grand Prix - Silver Bear/ Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint" şi distincţia "Alfred Bauer", oferită pentru noi perspective în arta cinematografică, la gala Festivalului de Film de la Berlin.

The Hollywood Reporter remarcă, în special, faptul că Marele Premiu al Juriului Berlinalei a fost acordat peliculei regizorului român, Florin Şerban.

"Juriul Berlinalei, prezidat de regizorul Werner Herzog, a acordat premiul special al juriului unui film foarte diferit, filmul lui Florin Şerban, care aruncă o privire directă asupra delicvenţei juvenile din România, «Eu când vreau să fluier, fluier». «Fluier» a câştigat totodată şi premiul «Alfred Bauer», care poartă numele fondatorului Berlinalei", scrie The Hollywood Reporter.

Totodată, publicaţia The Hollywood Reporter scrie că cel mai neaşteptat premiu al Festivalului de Film de la Berlin a fost cel acordat lui Roman Polanski, pentru cel mai bun regizor.

"Cel mai controversat premiu la Berlin este distincţia pentru cel mai bun regizor, acordată lui Polanski, această decizie fiind una care va încinge talk show-urile. Oricare ar fi motivul pentru care juriul a luat această decizie, Ursul de Argint acordat lui Polanski va fi văzut ca un semn de solidaritate cu regizorul, aflat în prezent în arest la domiciliu în Elveţia şi care aşteaptă posibila extrădare în SUA, unde ar putea fi acuzat într-un proces de agresiune sexuală, care datează din 1970", scrie publicaţia de specialitate The Hollywood Reporter.

Roman Polanski nu a fost prezent la Gala de decernare a premiilor Berlinalei, care a avut loc sâmbătă seara la Berlin, dar a transmis un mesaj prin producătorul său, Alain Sarde, prezent pe scenă. "Chiar dacă aş fi putut să vin (la Gală, n.r.), nu aş fi venit. Pentru că ultima dată când am fost la un festival să ridic un premiu, am ajuns în închisoare", a transmis Polanski în mesajul său.

Pe de altă parte, pelicula câştigătoare a Ursului de Aur pentru cel mai bun film, "Honey", a regizorului turc Semih Kaplanoglu, este considerată de The Hollywood Reporter drept "o dramă emoţionantă". Filmul este cea de-a treia parte a trilogiei autobiografice a lui Kaplanoglu, după "Egg" (2007) şi "Milk" (2008). "A fost unul dintre puţinele filme despre viaţă prezentate în competiţia din acest an a Berlinalei şi a fost unul dintre favoriţii la premiu", mai scrie publicaţia.

Şi The Guardian scrie despre premiile obţinute la Berlinală de filmul lui Florin Şerban, pe care îl cataloghează drept "o bijuterie de debut în lungmetraj".

"Filmele cu teme criminale au dominat lista celor mai bune filme europene. Printre acestea este şi filmul românesc despre o închisoare, «Eu când vreau să fluier, fluier», o bijuterie de debut în lungmetraj aparţinând lui Florin Şerban. Filmul spune povestea unui tânăr care, pe punctul de a fi eliberat din închisoare, este bulversat de dorinţa mamei sale de a-l lua pe fratele său mai mic în Italia", scrie The Guardian.

Pe de altă parte, încă de la premiera filmului "Eu când vreau să fluier, fluier", care a avut loc pe 13 februarie, la Festivalul de la Berlin, pelicula a fost receptată într-un mod pozitiv de presa internaţională.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin s-a desfăşurat în perioada 11 - 21 februarie. Aflat la cea de-a 60-a ediţie, Festivalul de la Berlin este unul dintre cele mai mari evenimente de gen şi găzduieşte premiere ale unora dintre cei mai mari autori. Berlinala, al doilea festival de film european după Cannes ca importanţă, este în mod tradiţional deschisă producţiilor cu buget mic.

Presa germană scrie însă că tendinţa Berlinalei este "de a nu avea o tendinţă". "Tendinţa celei de-a 60-a ediţii a Berlinalei a fost de a nu avea nicio tendinţă", scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, care subliniază faptul că cel mai important festival de film din Germania "nu a răspuns aşteptărilor".

De cealaltă parte, organizatorii Festivalului de Film de la Berlin au anunţat că ediţia din acest an a Berlinalei a fost un succes, fiind vândute, pe parcursul celor 10 zile ale evenimentului, circa 300.000 de bilete.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici