Preţ record pentru un tablou de Watteau, dat dispărut în 1848

Tabloul "La Surprise" de Jean-Antoine Watteau (1684-1721), considerat dispărut de prin 1848, a fost achiziţionat, marţi, pentru o sumă de peste 15 milioane de euro, bătând astfel un record de licitaţie pentru o operă a unui maestru francez, potrivit casei Christie's.

44 afișări
Imaginea articolului Preţ record pentru un tablou de Watteau, dat dispărut în 1848

Preţ record pentru un tablou de Watteau, dat dispărut în 1848 (Imagine: Mediafax Foto)

"Este vorba nu doar de una din cele mai extraordinare descoperiri din ultimii ani, ci şi de pânza unui important maestru francez, care a atins cel mai mare preţ în cadrul unei licitaţii", s-au felicitat, printr-un comunicat de presă, Richard Knight şi Paul Raison, responsabili ai casei Christie's.

Recordul de preţ pentru un tablou semnat de Watteau vândut la licitaţie data din 13 decembrie 2000, când "Le Conteur" a fost achiziţionat pentru mai mult de trei milioane de euro.

"La Surprise" a fost pictat în jurul anului 1718 şi făcea pereche cu "L'Accord parfait", două tablouri care au fost deţinute iniţial de Nicolas Henin, un consilier regal şi apropiat al lui Watteau. Acestea au fost vândute separat prin anul 1756 de către moştenitorul lui Henin, care a publicat o gravură a fiecărei opere.

"L'Accord parfait" este expus, în prezent, într-un muzeu din Los Angeles, însă "La Surprise" şi-a tot schimbat proprietarul şi a dispărut între 1770 şi 1848, în mijlocul tulburărilor revoluţionare.

Repertoriat în 1764 în catalogul unui colecţionar care îl deţinea, tabloul nu era cunoscut decât printr-o copie care figura în colecţia regală a palatului Buckingham din Londra şi printr-o gravură.

Originalul a fost descoperit abia anul trecut de către un expert care l-a văzut amplasat în colţul unui salon dintr-o casă de ţară britanică, unde acesta venise să examineze o altă pictură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici