Prevederile referitoare la dreptul la replică, eliminate din proiectul Codului civil

Prevederile referitoare la dreptul la replică au fost eliminate din proiectul Codului civil, preşedintele sucomisiei care a dezbătut Cc, Daniel Buda, precizând, miercuri, că aceasta se datorează faptului că există deja reglementări în legi speciale.

187 afișări
Imaginea articolului Prevederile referitoare la dreptul la replică, eliminate din proiectul Codului civil

Prevederile referitoare la dreptul la replică, eliminate din proiectul Codului civil

"Acest drept la replică este reglementat şi în alte legi speciale şi atunci preluarea lui în Codul civil ar însemna, pe de o parte, o posibilă dublare a acestor reglementări", a explicat Daniel Buda.

El a spus că publicarea unui drept la replică este un drept care aparţine publicaţiei sau trustului respectiv şi, de asemnea, solicitarea dreptului la replică este o posibilitate a celui care se consideră lezat de un material apărut în mass-media.

"Desigur, în ipoteza în care trustul de presă nu publică dreptul la replică, persoana lezată se va putea adresa instanţei de judecată fără niciun fel de problemă", a menţionat deputatul.

În ceea ce priveşte capitolul referitor la protecţia drepturilor patrimoniale, Daniel Buda a spus că acesta s-a păstrat în varianta finală a Codului civil, însă prevederile lui au fost reformulate.

"Nu a fost o chestiune care să reglementeze activitatea presei. A fost o chestiune care reglementa viaţa privată, nu presa", a susţinut Daniel Buda.

Potrivit deputatului PDL, a fost vorba despre o interpretare greşită, în sensul în care în acest capitol nu s-a încercat reglementarea drepturilor presei.

"Sfera protecţiei drepturilor nepatrimoniale este mult mai largă, nu se referă numai la presă. O vătămare a drepturilor patrimoniale poate avea loc în extrem de multe posibilităţi", a subliniat deputatul PDL.

Daniel Buda a spus că, miercuri, deputaţii şi senatorii din subcomisia pe care a condus-o au reuşit să dea "o formă, un instrument foarte bun la îndemâna juriştilor".

Mai multe organizaţii media au cerut recent eliminarea unor articole din noul Cod civil referitoare la protecţia datelor cu caracter personal şi dreptul la replică pe motiv că afectează libertatea presei.

Organizaţiile considerau că "modul în care sunt formulate anumite prevederi referitoare la viaţa privată, protecţia datelor cu caracter personal, protecţia demnităţii umane, respectul datorat persoanei decedate şi dreptul la replică şi rectificare, limitează drastic libertatea de expresie şi pun în pericol libertatea şi buna funcţionare a presei".

Conform acestora, proiectul nu făcea nicio referire la "buna-credinţă a jurnalistului, premisa de bază şi temei de apărare în practica Curţii Europene a Drepturilor Omului".

Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că proiectul de Cod civil şi proiectul de Cod penal, finalizate de subcomisiile speciale, vor fi depuse, luni, la Biroul Permanent al Senatului, ca iniţiative legislative însuşite de parlamentarii celor două subcomisii speciale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici