Primăria din Madrid a creat un site care semnalează erorile comise de jurnalişti

Primăria din Madrid, condusă de Manuela Carmena, adepta unei platforme cetăţeneşti ce are la bază principiile susţinute de formaţiunea politică antiliberală Podemos, a lansat un site care repertoriază erorile conţinute în articolele de presă, informează site-ul publicaţiei Le Monde.

106 afișări
Imaginea articolului Primăria din Madrid a creat un site care semnalează erorile comise de jurnalişti

Primăria din Madrid a creat un site care semnalează erorile comise de jurnalişti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Iniţiativa primăriţei madrilene, simpatizantă a ideologiei de extremă stângă, a fost îndelung criticată de opoziţia conservatoare şi de asociaţiile de jurnalişti, care au denunţat acest proiect, considerând că site-ul în cauză aduce atingere libertăţii presei.

Site-ul, intitulat "Versiunea originală", a fost inaugurat pe 15 iulie. Primăria madrilenă a justificat această lansare prin nevoia de a oferi publicului larg "propria sa versiune asupra faptelor" şi de a permite "cetăţenilor şi mass-media să găsească informaţia originală care stă la baza acelor ştiri (...) ce conţin informaţii inexacte şi care pot fi nuanţate".

Definindu-se ca "un spaţiu care nu e destinat dezbaterilor", noul site nu permite publicarea de comentarii.

Pe această platformă online, primăria madrilenă se apără, de exemplu, a negat faptul că ar fi "anunţat noi taxe" pe turism, o informaţie preluată de numeroase companii din mass-media, pe baza declaraţiilor făcute de un politician care a spus că avea în vedere această opţiune. Site-ul evocă, de asemenea, extrem de conservatorul cotidian La Razon, care a criticat-o pe Manuela Carmena, fost judecător, în vârstă de 71 de ani, pentru faptul de a-l fi numit pe "soţul nepoatei sale" în funcţia de şef de cabinet. Fără a dezminţi, site-ul Versiunea originală a publicat un articol în care precizează faptul că acea numire "este în conformitate cu legea".

FAFE (Federaţia asociaţiilor de jurnalişti spanioli) şi APM (Asociaţia jurnaliştilor din Madrid) au cerut închiderea site-ului, reproşându-i faptul că a creat "un climat de animozitate faţă de mass-media". După părerea ministrului Justiţiei, Rafael Catala (membru al Partidului Popular, o formaţiune politică de dreapta), "acest adevăr oficial miroase a regim totalitar".

Primăriţa din Madrid, Manuela Carmena, a încerca să calmeze spiritele, pe 16 iulie, declarând că firmele din mass-media sunt "absolut indispensabile" şi reprezintă "aliaţi ai transparenţei şi ai democraţiei". Ea a promis, totodată, că va ţine cont de aceste critici, fără să îşi ia însă angajamentul că va opera anumite modificări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici