Pro Tv, amendat cu 20.000 de lei pentru încălcarea dreptului la imagine a Aureliei Cristea

CNA a amendat Pro Tv cu 20.000 de lei, în şedinţa de marţi, din cauza emisiunii "La Măruţă" din 17 martie în care artistul Florin Chilian ar fi jignit-o pe deputata Aurelia Cristea, iniţiatoarea Legii antifumat, făcând insinuări vulgare, fără ca moderatorul să intervină.

14780 afișări
Imaginea articolului Pro Tv, amendat cu 20.000 de lei pentru încălcarea dreptului la imagine a Aureliei Cristea

Pro Tv, amendat cu 20.000 de lei pentru încălcarea dreptului la imagine a Aureliei Cristea

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat Pro Tv cu 20.000 de lei, în şedinţa de marţi, 5 aprilie, din cauza emisiunii "La Măruţă" din 17 martie în care cântăreţul Florin Chilian ar fi insinuat despre deputata Aurelia Cristea, iniţiatoarea Legii antifumat, că ar fi "c***ă", fără ca moderatorul, Cătălin Măruţă să intervină.

"Florin Chilian îşi bate joc de domna deputat Aurelia Cristea, o întreabă 'Cat e ora la cabinetul ei parlamentar?...Nu asa e la c***e?' – Şi se scuza ca aşa ar fi zis Ioan Rus. Maruţă, bineînţeles că nu intervine în calitate de moderator, îi dă voie să o numească practic 'c***ă' (...)", se afirmă în plângerea primită de CNA.

În ediţia din data de 17 martie a emisiunii "La Măruţă", de tip "magazin social", care a fost difuzată în direct, cu marcajul "AP", a fost discutat subiectul intrarii în vigoare a Legii antifumat, invitaţii exprimând opinii pro sau contra.

Invitaţi în platou au fost iniţiatoarea Legii antifumat Aurelia Cristea, cântăreţul Florin Chilian, clarvăzătoarea Carmen Harra şi alţii.

La începutul ediţiei, potrivit raportului de monitorizare, s-a purtat următorul dialog între Florin Chilian, Aurelia Cristea şi moderator:

"Florin Chilian: Sunteţi cumva... Am înţeles că sunteţi din gruparea aia Transilvania, nu? De acolo sunteţi deputat?
Aurelia Cristea: Nu. Sunt din Cluj-Napoca.
Florin Chilian: Mai rău. Şeful dumneavoastră... Nu, apropo de femei, că vorbeam mai devreme. Cât, cât este ora la dumneavoastră la cabinetul parlamentar? Cât tre' să plătească un om? Vorbim de femei că...
Aurelia Cristea: Eu cred că intrăm într-o zonă pe care dumneavoastră o duceţi în derizoriu, ceea ce...
Florin Chilian: Nu, vorbeam despre... Şi acum citez dintr-un ministru care vorbea despre cum au grijă c******e despre, de copiii lor care devin golani? (făcând referire la o declaraţie a fostului ministru al Transporturilor Ioan Rus, n.r.)".

De asemenea, în aceeaşi emisiune Florin Chilian a spus ca noua lege e scrisă "cretinoid", reacţia lui Măruţă fiind de a o întreba pe Aurelia Cristea dacă i s-a mai spus aşa ceva - "Eu sunt pentru legea asta, o respect… Diferenţa este că mi se pare cretinoid scrisă, este mai dură decât oricare altă lege, din orice altă parte a lumii”, moment în care Cătălin Măruţă a avut următoarea reacţie: „Uite, doamna deputat, iniţiatoarea legii… Dumneavoastră aţi scris-o? Vi s-a spus vreodată că este cretinoid scrisă?".

Consiliul a considerat că au fost încălcate articolele 34, alineat 1 şi articolul 40, alineat 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Articolul 34(1) stipulează că "Orice persoană are dreptul la propria imagine", iar articolul 40(3) din Cod face referire la faptul că prezentatorii de emisiune nu trebuie să permită invitaţilor un limbaj injurios – "Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

"Aurelia Cristea e făcută c***ă în faţă", a considerat Valentin Jucan, referindu-se la afirmaţiile lui Florin Chilian, în timp ce Radu Călin Cristea a zis: "...prin învăluire, nu-i spune de la obraz".

Amenda de 20.000 de lei a fost propunerea lui Valentin Jucan. Au votat în favoarea ei şase membri (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Monica Gubernat, Dorina Rusu, Răsvan Popescu), în timp ce trei membri au votat împotrivă (Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Radu Călin Cristea).

La şedinţa publică a Consiliului de marţi, 5 aprilie, au participat nouă din cei 11 membri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici