Proiectul "BOLT" va reprezenta România la Bienala de Arhitectură de la Veneţia

Proiectul "BOLT", propus de o echipă de arhitecţi printre care se numără şi Mariana Celac şi Şerban Sturdza, va reprezenta România la cea de-a 11-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia, transmite Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC).

220 afișări
Imaginea articolului Proiectul "BOLT" va reprezenta România la Bienala de Arhitectură de la Veneţia

Proiectul "BOLT" va reprezenta România la Bienala de Arhitectură de la Veneţia

Proiectul intitulat "BOLT" a fost propus de o echipă formată din: Mariana Celac, Şerban Sturdza, Ştefan Bortnowski, Iulian Ungureanu, Sebastian Ionescu şi Klaus Birthler.

Acesta a fost desemnat câştigător la concursul organizat de MCC, de un juriu format din: Virgil Niţulescu, secretarul general al MCC - preşedinte al juriului, Ruxandra Demetrescu, rectorul Universităţii de Arte Plastice, Ştefan Lungu, preşedintele Uniunii Arhitecţilor din România, Iulia Stanciu şi Marius Marcu - Lăpădat, comisarul participării României la Bienala de Arhitectură de la Veneţia.

Juriul a deliberat marţi, desemnând câştigătorul dintr-un număr de şapte proiecte depuse pentru amenajarea Pavilionului României la ediţia din 2008 a Bienalei.

Proiectul "BOLT", este un proiect de "expunere", care va lega elementele de arhitectură tradiţională cu direcţiile high-tech şi arhitectura modernă, explică Mariana Celac, unul dintre autorii lucrării.

Potrivit Marianei Celac, proiectul este unul de expunere, care va avea mai mulţi invitaţi - arhitecţi, artişti plastici şi meşteri populari - care-şi vor prezenta lucrările. "«BOLT» încearcă să arate cum meşteşugurile şi arhitectura tradiţională foarte specială a acestor locuri se poate lega de direcţiile high-tech, de direcţiile cele mai avansate din arhitectura mondială", a declarat pentru MEDIAFAX Mariana Celac.

În acest sens, proiectul are două părţi - o instalaţie centrală care trimite la meşteşugurile tradiţionale, la spiritul arhitecturii tradiţionale, şi o expunere perimetrală, care prezintă diverse lucrări noi.

"Legătura între cele două părţi se stabileşte prin «BOLT», şurub, balama, un mecanism care este foarte sigur, dar şi mobil, dinamic, reversibil. Boltul leagă cele două elemente, tradiţia cu gândirea şi reflexia arhitecturii moderne", a mai precizat Celac.

Potrivit MCC, echipa proiectului "BOLT" nu a precizat încă bugetul necesar desfăşurării lui, însă în bugetul Ministerului este prevăzută o sumă de 600.000 de lei pentru finanţarea participării României la Bienala de la Veneţia.

În acest an, Bienala de Arhitectură de la Veneţia se va organiza 14 septembrie - 23 noiembrie. Tema ediţiei din acest an a manifestării este "OUT THERE: Architecture Beyond Building".

Ediţia din acest an a Bienalei este condusă de Aaron Betsky, care va fi ajutat de o echipă curiatorială formată din Francesco Delogu, Emiliano Gandolfi, Casey Jones, Reed Kroloff şi Saskia van Stein. Manifestarea va prezenta 65 de expoziţii naţionale, în pavilioanele din Veneţia.

Bienala de la Veneţia este una dintre cele mai importante manifestări mondiale în domeniul artei. Creată în 1893 de primăria Veneţiei, Bienala se împarte în prezent în şase secţiuni: film (Mostra), arhitectură, muzică, teatru, dans şi artă contemporană.

Bienala se desfăşoară anual, într-un an manifestarea fiind dedicată artei contemporane, pentru ca anul următor evenimentul să fie centrat pe arhitectură.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici