Proteste la TVR: Circa o sută de angajaţi s-au strâns în curtea SRTv

Circa o sută de angajaţi din TVR au ieşit, miercuri dimineaţă, în curtea Televiziunii Publice, dorind să tragă un semnal de alarmă privind situaţia financiară dificilă a SRTv, care ar putea duce la reduceri salariale şi la reducerea personalului instituţiei.

1026 afișări
Imaginea articolului Proteste la TVR: Circa o sută de angajaţi s-au strâns în curtea SRTv

Proteste la TVR: Angajaţi s-au strâns în curtea SRTv pentru a atrage atenţia faţă de situaţia financiară grea a TVR (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Cei circa o sută de angajaţi, în special din zona tehnică, s-au adunat în curtea Televiziunii Publice miercuri, după ora 10.30. Acţiunea a durat până după ora 11.00.

Şi marţi dimineaţă angajaţi din TVR s-au strâns în curtea instituţiei, încercând să sensibilizare conducerea executivă a TVR.

Acţiunile ar fi fost organizate de Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor din TVR, însă Sorin Rada, preşedintele sindicatului, nu a putut fi contactat până la momentul difuzării acestei ştiri pentru a preciza care sunt revendicările angajaţilor din Televiziunea Română care s-au strâns marţi şi miercuri dimineaţă în curtea instituţiei.

Potrivit unor surse, angajaţii care au ieşit în curtea TVR se tem de eventuale concedieri colective şi de reduceri mari ale salariilor. Aceste aspecte sunt luate în calcul de conducerea TVR, având în vedere că Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2010 cu un deficit de peste 161,9 milioane de lei, care până la sfârşitul anului ar putea creşte până la 170 de milioane de lei.

Până în momentul difuzării acestei ştiri, Alexandru Lăzescu, preşedintele - director general al TVR, nu a putut fi contactat.

Totuşi, în februarie, Alexandru Lăzescu, şeful TVR, a spus, într-o scrisoare către angajaţii Televiziunii Române, că instituţia este într-o situaţie "critică", precizând că TVR trebuie să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor, precum renunţarea la primele de vacanţă şi limitarea cuantumului de ore suplimentare.

"Nu vă ascund faptul că suntem într-o situaţie extrem de critică. Instituţia noastră s-a aflat permanent în pierdere în ultimii cinci ani, aşa că, inevitabil, capacitatea sa de a face faţă presiunilor financiare a ajuns la limită. De la începutul anului şi până în prezent am avut nu mai puţin de şase întâlniri informale cu reprezentanţii dumneavoastră din sindicate. Iar marţi, 22 februarie, am avut şi o întâlnire formală. Ne-am ascultat unii pe ceilalţi, am făcut schimb de idei, am discutat soluţii concrete de reducere a cheltuielilor, dar şi de creştere a veniturilor", a spus Alexandru Lăzescu.

El a precizat că, prin proiectul de buget pe anul 2011, TVR îşi propune să păstreze "intact" actualul fond de salarii, dar să renunţe la unele beneficii (cum ar fi primele de vacanţă).

"Ştiu că vă nemulţumeşte acest lucru, dar încercaţi să priviţi această măsură prin ochii celor aproximativ 6.000 de angajaţi din instituţiile media care, pe fondul crizei economice din ultimii ani, au rămas fără loc muncă. Şi a colegilor noştri de breaslă din celelalte grupuri media care şi-au văzut reduse salariile cu 20, 30 sau chiar cu 50%, începând din 2009. Dacă măsurile de reducere a cheltuielilor cu care ne confruntăm acum ar fi fost luate la timp - încă de acum doi ani, când toate companiile de media au trecut rapid la tăieri şi reajustări de costuri, pentru a supravieţui - poate că situaţia ar fi fost cu totul alta acum", a mai scris Lăzescu.

Totodată, el a precizat că a întreprins deja măsuri de reducere a costurilor: "Ştiu că circulă tot felul de zvonuri legate de creşterea fondului total de salarii ca urmare a «sutelor de angajări» făcute în ultima perioadă. Acest lucru este fals (fapt pe care l-au putut constata şi reprezentanţii sindicatelor din documentele pe care le-am pus la dispoziţia lor). În fapt, fondul total de salarii (incluzând toate sporurile şi orele suplimentare) a scăzut uşor în semestrul al II-lea faţă de semestrul I din 2010, în timp ce numărul de angajaţi a rămas practic constant (3.313 salariaţi în decembrie 2010, faţă de 3.303 în iunie). Un alt exemplu: fondul total alocat onorariilor pentru colaboratori (domeniu în care m-am implicat personal) a scăzut cu 2,2 milioane de lei în semestrul al II-lea anul trecut, faţă de primul semestru".

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul 2010 cu un deficit de peste 161,9 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 571 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv. În mod concret, TVR a avut anul trecut venituri totale de 571.078.663 de lei şi cheltuieli totale de 733.002.546 de lei. Totodată, cifra de afaceri netă a SRTv a fost, anul trecut, de 531.874.300 de lei.

Principalele surse ale amplificării pierderilor TVR în anul 2010, menţionate în raport, sunt: licenţele pentru sport - de la 33 miloane lei, în 2009, la peste 101 milioane lei, în 2010 (în conformitate cu angajamentele contractelor încheiate anterior); diferenţe de curs valutar nefavorabile - de la 3,5 milioane lei, în 2009, la 16,3 milioane lei, în 2010; penalităţi bugetare - de la 5 milioane lei, în 2009, la 31 milioane lei, în 2010.

În raportul pe 2010, TVR îşi justifică deficitul făcând trimitere la mai multe aspecte: dificultăţile în ceea ce priveşte colectarea şi încasarea taxei TV (principala sursă de finanţare a Televiziunii Publice), modificările legislative apărute în ultima perioadă, dar şi numeroase cauze de ordin financiar general, cum ar fi deprecierea monedei naţionale şi creşterea inflaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici