PSD şi-a retras sesizarea de la CNA împotriva B1 pe subiectul afişelor cu imagini din Belarus

PSD şi-a retras sesizarea depusă la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) împotriva televiziunii B1 TV pe subiectul afişelor electorale despre care s-a spus că ar cuprinde imagini realizate în Belarus.

207 afișări
Imaginea articolului PSD şi-a retras sesizarea de la CNA împotriva B1 pe subiectul afişelor cu imagini din Belarus

PSD şi-a retras sesizarea de la CNA împotriva B1 pe subiectul afişelor cu imagini din Belarus

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) hotărâse pe 8 mai să îi invite la o şedinţă a CNA pe reprezentanţii PSD pentru a-şi expune punctul de vedere cu privire la subiectul afişelor electorale despre care s-a spus că ar cuprinde imagini realizate în Belarus.

Însă, pe 9 mai, Biroul de Presă al PSD a transmis CNA o adresă semnată de deputatul PSD Gabriela Podașcă, în care a informat Consiliul că îşi retrage sesizarea pe care o depusese la CNA pe 5 mai cu privire la televiziunea B1.

CNA a analizat, în şedinţa din 8 mai, sesizarea transmisă de PSD. Atunci, Consiliul a decis să invite reprezentanţii PSD la CNA pentru discuţii. Decizia a fost luată la propunerea membrului Consiliului Monica Gubernat şi a fost adoptată cu opt voturi "pentru" (Monica Gubernat, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi unul "împotrivă" (Christian Mititelu).

Potrivit informaţiilor prezentate în respectiva şedinţă a CNA, PSD a transmis Consiliului o sesizare în legătură cu emisiunea "Sub semnul întrebării" difuzată la televiziunea B1 TV pe 30 aprilie, între orele 21.30 - 23.00.

Conform sesizării, în această emisiune au fost prezentate "informaţii false, ce lezează dreptul primordial al publicului privind informarea corectă".

"Moderatorul Robert Turcescu menţionează în repetate rânduri că sloganul PSD «Mândri că suntem români» este însoţit de imagini realizate în alte ţări decât România. Argumentele invocate pe parcursul acestei emisiuni, conform cărora fotografiile nu ar prezenta imagini din România, sunt false şi au scopul de a induce opinia publică în eroare, întrucât acuzele proferate se referă, de fapt, la naţionalitatea celor care au realizat pozele. Un exemplu concret, care atestă crasa dezinformare, este cazul panoului care se bazează pe o fotografie cu Mănăstirea Suceviţa. Această fotografie este realizată de un fotograf de naţionalitate germană. Prin urmare, faptul că autorul fotografiei nu este de naţionalitate română nu înseamnă că fotografia nu este realizată în România", se arăta în sesizarea transmisă iniţial CNA de Biroul de Presă al PSD, care este semnată de deputatul PSD Gabriela Podaşcă.

Potrivit monitorizării CNA, în emisiunea "Sub semnul întrebării" din 30 aprilie, moderată de Robert Turcescu, au fost publicate pe ecran titlurile "Minciuni cu Belarus pe afişele PSD" şi "PSD se mândreşte în afişe cu imagini din Belarus".

În aceeaşi emisiune, Robert Turcescu a afirmat: "(...) deschidem emisiunea din această seară cu o ştire care deja circulă intens, în mediul online mai ales, pentru că veţi vedea o legătură surprinzătoare între România şi Belarus. Legătura o realizează cei de la PSD, care, aşa cum o demonstrează Auraş Mihai pe blogul lui (...), e o legătură care se face prin afişele de campanie electorală".

El a făcut totodată referire la un afiş care poate fi văzut în "toate oraşele mari ale României", "România, grânarul Europei", în care este prezentată o combină care merge pe un ogor. De asemenea, Turcescu a spus că fotografia "este cumpărată de pe un site specializat în vânzarea de fotografii", Shutterstock, şi a fost realizată de "un fotograf din Belarus".

O altă fotografie la care a făcut referire Turcescu apare pe afişul electoral "România are cea mai mare creştere din Europa". Potrivit lui Turcescu, în acea imagine apare un fruct pomelo, care nu creşte în România.

Robert Turcescu a făcut referire şi la o fotografie de pe un alt afiş electoral al PSD, în care sunt prezentate "două mâini bucuroase că reuşesc să alinte nişte spice de grâu". "(...) grâul nu e românesc, mâinile nu sunt ale unui român, ci ale unui polonez (...) pentru că poza este tot de pe Shutterstock (...)", a mai spus Turcescu în emisiune.

Pe de altă parte, în emisiunea respectivă nu a fost prezentat un afiş cu Mănăstirea Suceviţa şi nu s-a făcut referire la el, potrivit constatărilor CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici