Radu Carp (SRTv): Corneliu Calotă trebuie să aleagă între funcţia în CA al TVR şi cea de la Guvern

Radu Carp, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române, critică dubla calitate a lui Corneliu Calotă, de membru în CA al TVR şi de purtător de cuvânt al Guvernului, precizând că, pe lângă incompatibilitatea legală, Calotă se află şi într-o incompatibilitate morală.

188 afișări
Imaginea articolului Radu Carp (SRTv): Corneliu Calotă trebuie să aleagă între funcţia în CA al TVR şi cea de la Guvern

Radu Carp (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Corneliu Calotă, consilier în cabinetul primului-ministru, exercită şi atribuţiile de purtător de cuvânt al Guvernului, potrivit unei Decizii a premierului publicată pe 4 septembrie în Monitorul Oficial.

Însă, Corneliu Calotă este detaşat la cabinetul premierului de la TVR. Totodată, Calotă este membru titular în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR, din partea Guvernului.

În acest context, un alt membru în CA al Televiziunii Române, Radu Carp, critică dubla calitate a lui Corneliu Calotă şi spune că acesta trebuie să aleagă între funcţia de la TVR şi cea de la Guvern.

"Victor Ponta nu cunoaşte legile pe care ar trebui să le aplice în raport cu propriii săi subordonaţi. Domnul Corneliu Calotă a fost numit în calitatea de purtător de cuvânt al Guvernului pe data de 3 septembrie. La acea dată, domnul Calotă deţinea şi calitatea de membru al CA al SRTv. Această din urmă calitate este incompatibilă cu orice funcţie de demnitate publică sau asimilată acesteia, or funcţia de purtător de cuvânt al Guvernului este asimilată poziţiei de secretar de stat, conform organigramei aparatului de lucru al primului-ministru. Domnul Victor Ponta ar fi putut să-l atenţioneze pe domnul Calotă asupra situaţiei de incompatibilitate în care se află şi asupra faptului că trebuie să decidă dacă acceptă să funcţioneze ca membru al CA al SRTv sau ca purtător de cuvânt al Guvernului", spune Radu Carp, într-un punct de vedere transmis agenţiei MEDIAFAX. Acesta este membru titular în CA al TVR din partea PDL.

Radu Carp precizează că, la începutul şedinţei de joi a CA al TVR, i-a adresat lui Corneliu Calotă întrebarea ce decizie va lua, însă acesta din urmă "este ferm convins că nu se află în vreo stare de imcompatibilitate".

"Opinia domnului Ponta nu va apăra însă pe nimeni de la aplicarea legii. Pe lângă incompatibilitatea legală, domnul Calotă se află şi într-o stare de incompatibilitate morală: nu poţi reprezenta echidistant Guvernul în relaţia cu toată presa şi în acelaşi timp să fii membru într-un organism de conducere al televiziunii publice, parte a presei, poziţie din care să exprimi ingerinţe cu caracter editorial", spune Radu Carp.

De asemenea, Radu Carp mai spune lui Corneliu Calotă "i s-au vândut iluzii guvernamentale". "(...) odată declarat incompatibil, nu va mai putea ocupa o perioadă nicio funcţie publică, inclusiv cea de preşedinte-director general al SRTv pe care o solicită de ceva vreme primului-ministru. Domnul Victor Ponta încurajează acest caz de ilegalitate flagrantă: prin prezenţa simultană a domnului Calotă atât la Guvern, cât şi în CA al SRTv, PSD consideră că poate interfera în conţinutul editorial al televiziunii publice. Miza este o campanie electorală în care toate televiziunile să preaslăvească realizările candidatului Victor Ponta. PSD demonstrează prin această nouă ilegalitate existenţa unor puternice reflexe autoritare. Singura instituţie competentă pentru a judeca incompatibilitea domnului Calota este Agenţia Naţională de Integritate", mai spune Radu Carp.

Corneliu Calotă şi Radu Carp au fost numiţi membri titulari în CA al TVR pe 1 aprilie, printr-o hotărâre a Parlamentului. Pe 1 aprilie, plenul reunit al celor două Camere a adoptat lista cu membrii titulari şi supleanţi ai CA al TVR.

În Televiziunea Română, Corneliu Calotă a ocupat şi funcţia de director al TVR HD, înainte de a fi detaşat la Guvernul României, în postul de consilier al premierului.

Pe de altă parte, parlamentarul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei de Cultură a Senatului, a declarat, pentru MEDIAFAX, pe 5 septembrie, că, din punctul său de vedere, nu există nicio incompatibilitate în acest caz, astfel încât să fie necesară înlocuirea lui Corneliu Calotă în CA al televiziunii publice.

"Nu este nicio incompatibilitate. Legea SRTv spune că nu pot fi membri ai CA al TVR parlamentarii şi membrii Guvernului. Membrii Guvernului sunt miniştri. Mirel Palada a fost consilier al premierului, deci funcţionar, şi îndeplinea funcţia de purtător de cuvânt. Corneliu Calotă, până acum, a fost consilier personal şi rămâne în continuare consilier al premierului, deci tot funcţionar, şi preia funcţia de purtător de cuvânt. Deci este o rocadă în interiorul aparatului cancelariei premierului. Deci nu este vreo incompatibilitate. Este totul ok şi poate rămâne în CA al TVR", a spus Georgică Severin.

El a mai spus că, dacă ar fi fost o incompatibilitate în cazul lui Corneliu Calotă, locul lui în CA al TVR ar fi fost ocupat de membrul supleant al acestuia, respectiv de Adrian Ștefan Bădescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici