Rareş Bogdan, propus de PNL la TVR. Validarea lui pentru şefia TVR a fost respinsă de Parlament din lipsă de cvorum

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că formaţiunea sa îl propune pe Rareş Bogdan pentru preluarea conducerii interimare a Televiziunii publice, el arătând că Birourile celor două Camere au convocat plenul reunit pentru a supune votului această propunere. Parlamentarii PSD nu s-au prezentat, marţi, la plenul reunit. Validarea lui Rareş Bogdan a fost respinsă de Parlament, pentru că nu a fost cvorum.

2181 afișări
Imaginea articolului Rareş Bogdan, propus de PNL la TVR. Validarea lui pentru şefia TVR a fost respinsă de Parlament din lipsă de cvorum

Rareş Bogdan, propus de PNL la TVR. Parlamentarii PSD, absenţi de la plenul comun. Votul în plen a început (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

UPDATE - Votul pentru Rareş Bogdan, anunţat oficial

Votul exprimat în privinţa desemnării lui Rareş Bogdan ca preşedinte director general interimar al TVR a fost anunţat în plenul Parlamentului.

Senatorul Mario Oprea a citit procesul-verbal, precizând că, din totalul celor 580 de membri ai celor două Camere, şi-au exprimat votul 176 senatori şi deputaţi, din care 174 au votat "pentru", iar doi "împotrivă", astfel că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi (291) pentru validarea lui Rareş Bogdan.

Surse parlamentare au precizat anterior că validarea lui Rareş Bogdan, propus de PNL în funcţia de preşedinte director general interimar al TVR, a fost respinsă de Parlament, pentru că nu a fost cvorum.

UPDATE - Validarea lui Rareş Bogdan, respinsă de Parlament din lipsă de cvorum

Validarea lui Rareş Bogdan, propus de PNL în funcţia de preşedinte director general interimar al TVR, a fost respinsă de Parlament, pentru că nu a fost cvorum, au precizat surse parlamentare.

Conform surselor citate, numirea lui Rareş Bogdan a întrunit 174 de voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".

Pentru a se întruni cvorumul, era necesar ca minimum 291 de parlamentari să voteze.

Parlamentarii PDL s-au retras din sală înaintea votului.

De asemenea, din partea PSD au fost prezenţi doar liderii de grup şi alţi câţiva parlamentari.

Valeriu Zgonea şi Crin Antonescu au fost primii care au votat, deoarece au plecat apoi la Cotroceni.

UPDATE - Antonescu, despre situaţia din plen: Cred că e o istorioară despre cine are cuvânt şi cine e mincinos

Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a fost întrebat, marţi, despre situaţia din Parlament, unde PSD nu participă la votul privind numirea unui preşedinte interimar la TVR, el arătând că "este o istorioară scurtă despre cine are cuvânt şi cine este mincinos".

"Am avut ieri o discuţie despre cuvânt şi despre minciună. Pentru cine nu era clar, poate vedem şi ce s-a întâmplat de ieri până azi. Noi am avut ieri o propunere din partea grupului PSD pentru Curtea Constituţională - a fost vorba de un fost coleg din Senat, domnul senator Greblă, jurist, fost preşedinte al Comisiei Juridice", a spus Antonescu.

El a arătat că s-a pus problema la acel moment a unei neîncrederi în legătură cu înţelegerile politice şi că a spus că nu se pune problema în termeni de trocuri.

"Eu am spus ca preşedinte de partid şi ca preşedinte al Senatului că nu judecăm aşa. Nici judecătorii la Curte, nici preşedintele TVR nu se pun pe astfel de trocuri", a spus Antonescu.

El a arătat că PNL a fost de acord cu propunerea lui Greblă la CC, pe care a şi votat-o luni în plen.

Antonescu a spus că, referitor la TVR, Ponta a spus luni că PSD nu are un candidat şi că PSD va susţine candidatul PNL.

UPDATE - Votul în plen pentru Rareş Bogdan a început. Se votează pe buletine

Parlamentarii au început votul pentru numirea lui Rareş Bogdan preşedinte director general interimar al TVR, votul fiind exprimat pe buletine, la propunerea preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea.

Valeriu Zgonea şi Crin Antonescu au fost primii care au votat, deoarece trebuie să plece la Cotroceni.

Parlamentarii PDL s-au retras din sală.

De asemenea, din partea PSD sunt prezenţi doar liderii de grup şi alţi câţiva parlamentari.

Deşi în sală sunt cel mult 150 de parlamentari, la începutul şedinţei, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că la lucrări şi-au anunţat prezenţa un număr de 455 de parlamentari din totalul de 580.

UPDATE - Dezbateri în Parlament asupra procedurii de vot pentru Rareş Bogdan

Plenul reunit al Parlamentului pentru validarea lui Rareş Bogdan, propus de PNL în funcţia de preşedinte director general interimar al TVR, a început cu discuţii legate de procedura de vot.

Parlamentarii PSD nu s-au prezentat, marţi, la plenul reunit, din partea social-democraţilor asistând la lucrări doar liderii de grup.

În plen se află doar circa 150 de parlamentari.

Pentru puţin timp a fost prezent şi preşedintele Camerei, valeriu Zgonea, care însă a anunţat că trebuie să plece la Cotroceni împreună cu Crin Antonescu, pentru ceremoniile de depunere a jurământului de către Gigel Ştirbu şi Toni Greblă.

UPDATE - Parlamentarii PSD, absenţi de la plenul comun. Cvorumul pentru Rareş Bogdan, improbabil

Parlamentarii PSD nu s-au prezentat, marţi, la plenul reunit, care trebuie să înceapă şi în care urma să fie validat Rareş Bogdan în funcţia de preşedinte director general interimar al TVR.

Surse parlamentare au precizat pentru MEDIAFAX că parlamentarii PSD au primit dispoziţie să nu vină la plenul reunit.

În aceste condiţii, realizarea cvorumului de şedinţă este improbabilă.

La ora transmiterii acestei ştiri, la Parlament sună alarma pentru convocarea senatorilor şi deputaţilor la plen.

"La Birourile Permanente am cerut Comisiilor de Cultură din cele două Camere să se reunească în şedinţă. Am convocat şedinţa Camerelor reunite pentru orele 14.30 pentru a discuta conducerea interimară a TVR", a spus Antonescu, după şedinţa Birourilor Permanente.

El a spus că propunerea PNL pentru conducerea TVR este Rareş Bogdan.

Rareş Bogdan s-a prezentat, marţi la prânz, la Comisiile de cultură reunite, pentru a fi audiat.

Surse parlamentare au declarat pentru MEDIAFAX că reprezentanţii PSD iau în calcul să se abţină la votul de marţi din plenul celor două Camere ale Parlamentului în cazul validării în funcţia de preşedinte director general interimar al TVR a lui Rareş Bogdan, propus de PNL.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că are reţineri faţă de propunerea ca Rareş Bogdan să preia funcţia de preşedinte director general al TVR, el arătând că preocuparea sa este ca TVR să devină un serviciu dorit de români, dar care să cheltuie mai puţin în această perioadă dificilă.

"Propunerea pentru preşedintele director general va aparţine PNL. Nu ştiu să existe o propunere oficială în acest moment, dar există o propunere neoficială, înţeleg, confirmată chiar de domnul Antonescu", spunea Ponta, într-o emisiune a postului Antena 3.

Întrebat dacă este vorba de Rareş Bogdan, Ponta a răspuns afirmativ. Chestionat dacă susţine şi el această propunere, Ponta a precizat: "Dacă colegii liberali o vor face, o să să discutăm atunci". Întrebat dacă are reţineri, Ponta a răspuns: "Evident că am reţineri. Dar nu cred că e corect să vorbim despre un alt jurnalist".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici