Război comercial în cazul AstraZeneca? Ce spune E.S. Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, despre controversele apărute: riscul de tromboză

  • E.S. Andrew Noble: ,,S-a văzut asta şi în România, mulţi preferă să evite AstraZeneca. Sunt multe ţări din lume care nu-şi permit acest lux”
  • E.S. Andrew Noble: ,,Am fost printre primele guverne care au investit în vaccinuri, cu mult timp înainte ca acestea să existe. Ştiam că vor schimba totul!”
  • E.S. Andrew Noble: ,,Sunt analize care arată că e mai periculos să traversezi strada decât să te vaccinezi cu AstraZeneca”
1118 afișări
Imaginea articolului Război comercial în cazul AstraZeneca? Ce spune E.S. Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, despre controversele apărute: riscul de tromboză

Sursa foto: captură / emisiunea ,,InSecuritate”

Într-un interviu acordat pentru emisiunea ,,InSecuritate”, la Aleph News, E.S. Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, a devoalat care este cheia succesului din campania de vaccinare a Regatului Unit. Ce spune însă despre controversele din jurul vaccinului AstraZeneca, realizat în parteneriat cu Universitatea Oxford?

E.S. Andrew Noble: ,,Guvernul britanic a decis de la început că va investi în vaccinare”

Ambasadorul Andrew Noble recunoaşte faptul că investiţia în vaccinare a fost cheia din jurul strategiei guvernului britanic împotriva Covid-19. Acesta mărturiseşte însă că dorinţa enormă de vacccinare a britanicilor a reprezentat un mare plus în lupta cu acest virus.

,,Guvernul britanic a decis de la început că va investi în vaccinare. Am ajutat Oxford şi am ajutat Imperial College, am investit în capacitatea de producţie, de exemplu fabrica din Olanda. Am fost printre primele guverne care au investit în vaccinuri, cu mult timp înainte ca acestea să existe. Dar ştiam că vor schimba totul. Fiind deja axat pe vaccin, imediat ce acesta a devenit disponibil, în decembrie, guvernul a făcut tot ce a putut ca să vaccineze cât mai mulţi oameni într-un timp cât mai scurt.”

E.S. Andrew Noble: ,,Marea Britanie are norocul că populaţia aprobă vaccinarea”

E.S. Andrew Noble vorbeşte cu diplomaţie, deschidere şi francheţe despre decizii într-o perioadă excepţională, în care lumea întreagă dă supremul test: acela de a reda demnitate vieţilor noastre. În faţa necunoscutului şi a provocărilor pentru combaterea globală a pandemiei de coronavirus, cât de adaptabil, ingenios şi solidar s-a dovedit a fi omul?

,,Marea Britanie are norocul că populaţia aprobă vaccinarea. Ştie cât de multe boli au fost eradicate prin vaccinare. În parte şi pentru că guvernul se axase pe această cale, am aşteptat vaccinul de anul trecut. Când a devenit o posibilitate reală, toată naţiunea a fost de acord că trebuie să facem asta.”

E.S. Andrew Noble: ,,Guvernul britanic a declarat mereu că se ghidează după ştiinţă”

Spre deosebire de România care şi-a construit campania de vaccinare – prioritizând imunizarea cadrelor medicale, aflate în prima linie – guvernul britanic a aplicat o cu totul altă strategie. Ambasadorul Andrew Noble a explicat motivul pentru care persoanele în vârstă şi cele cu probleme de sănătate au fost primele cu care s-a deschis procesul de vaccinare în UK.

,,Rata cea mai mare de mortalitate era în rândul persoanelor în vârstă şi al celor cu probleme de sănătate grave. Ei au avut prioritate la vaccinare înaintea tuturor. Cei cu riscul cel mai mare de deces au fost primii vaccinaţi. Asta a dus la scăderea masivă a ratei mortalităţii şi a spitalizării. Sunt mai puţin de 2000 de oameni cu Covid în spitale. Şi avem între 10 şi 20 de decese pe zi. În continuare sunt prea mulţi. E tragic. Dar cifrele sunt comparabile cu cele din alte ţări.”

E.S. Andrew Noble: ,,Am văzut ce poate face dezinformarea împotriva vaccinării”

Epidemia de Covid-19 a venit la pachet şi cu diversele teorii ale conspiraţiei. Invitatul lui Bogdan Nicolae a punctat că britanicii au înţeles lecţia dezinformării şi repercusiunile acesteia, atât asupra vieţii omului, cât şi asupra sistemului de sănătate.

,,Ţara noastră nu este deosebit de interesată de sănătate. Nu suntem ipohondri. Folosim chiar prea puţin sectorul sanitar. Nu mergem la medic când credem că avem ceva. Aşteptăm să ne treacă.

Dar când e vorba de ceva care nu trece de la sine…Când ne dăm seama că nu doar noi suferim din cauza Covid-19, ci populaţia în vârstă, rudele care ar putea avea şi alte probleme… Răspunderea aparţine întregii societăţi. Doar dacă toată lumea face asta, vom putea fi în siguranţă.”

E.S. Andrew Noble: ,,Un lucru sigur despre cercetarea ştiinţifică e că nu respectă graniţele internaţionale”

Pornind de la controversele apărute în jurul vaccinului AstraZeneca, Bogdan Nicolae a ridicat câteva întrebări în legătură cu acest subiect care a aprins spiritele în spaţiul public şi nu numai. Este speţa AstraZeneca un război comercial, o luptă pentru cota de piaţă?

Reamintim că Uniunea Europeană nu a reînnoit comenzile de vaccinuri AstraZeneca dincolo de luna iunie, atunci când expiră contractul, pe motiv că nu a existat un plan fiabil pentru asigurarea livărilor la timp. Întreaga poveste a luat amploare după ce mai multe ţări au decis suspendarea totală a vaccinării cu acest ser, explicând faptul că ar fi existat o legătură directă între cazurile de tromboze şi vaccinul AstraZeneca.

,,Dacă scopul ar fi dominaţia, rezultatul ar fi eşecul total. Un lucru sigur despre cercetarea ştiinţifică e că nu respectă graniţele internaţionale. Cercetătorii noştri păstrează legătura cu cercetători din întreaga lume în toate cercetările din domeniul inovării farmaceutice.

În partea comercială, este posibil să existe o concurenţă. Dar e interesant că avem produse diferite pe piaţă, inclusiv un produs cu un preţ redus. Vaccinul AstraZeneca deşi a suferit din punct de vedere al relaţiilor publice, e mult mai uşor de transportat în întreaga lume decât celelalte vaccinuri, datorită temperaturii de stocare.”

E.S. Andrew Noble: ,,Sunt analize care arată că e mai periculos să traversezi strada decât să te vaccinezi cu AstraZeneca”

,,Personal, mi se pare şocant că suntem obsedaţi de asta, când la anticoncepţionale riscul de tromboză este mult mai ridicat. Sunt analize care arată că e mai periculos să traversezi strada decât să te vaccinezi cu AstraZeneca.

Totuşi – şi s-a văzut asta şi în România– mulţi preferă să evite AstraZeneca. Sunt multe ţări din lume care nu-şi permit acest lux”, conchide Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici