Realitatea TV, Antena 3, Antena 1, somate de CNA pentru ştirea cu şoferul RATB care bătea un pasager

CNA a somat public, marţi, Realitatea TV, Antena 3 şi Antena 1, care au difuzat, în 6 şi 7 februarie, o ştire despre un şofer de autobuz RATB care l-a bătut pe un pasager cu pumnii şi cu picioarele, posturile TV difuzând în mod repetat imaginile violente, fapt interzis de legislaţia audiovizuală.

152 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV, Antena 3, Antena 1, somate de CNA pentru ştirea cu şoferul RATB care bătea un pasager

Realitatea TV, Antena 3, Antena 1, somate de CNA pentru ştirea cu şoferul RATB care bătea un pasager (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, modul în care posturile Realitatea TV, Antena 3 şi Antena 1 au difuzat, în emisiunile de ştiri din 6 şi 7 februarie, ştirea despre un şofer de autobuz RATB de pe ruta Bucureşti-Jilava care l-a bătut pe un pasager cu pumnii şi picioarele.

Potrivit CNA, în zilele de 6 şi 7 februarie, în cadrul emisiunilor informative, Realitatea TV a prezentat în mod repetat, în cadrul aceleiaşi ştiri, scena în care şoferul îl loveşte pe pasager, filmată de un martor ocular.

Pe 6 februarie, la "Realitatea de la 14.00" a fost difuzată această ştire cu titlul "Pasager bătut de şofer". Publicul nu a fost avertizat că urmează o scenă de violenţă. Materialul filmat a fost difuzat de peste 20 de ori.

La "Realitatea de la 15.00", în prezentarea ştirii "Pasager bătut de şofer" publicul a fost avertizat verbal că imaginile care urmează sunt "şocante". Scena a fost difuzată de patru ori, în timp ce la "Realitatea de la 16.00" - scena a fost difuzată de cinci ori, la "Realitatea de la ora 18.00" - scena a fost reluată de nouă ori, iar la "Realitatea de la 21.00" - de şapte ori.

Pe 7 februarie, în emisiunea "Realitatea de la 7.00" şi "Realitatea de la 8.00", scena a fost difuzată de şase ori, iar la "Realitatea de la ora 10.00" - de şase ori. Ştirea a fost dezbătută cu jurnalista Nicoleta Savin, timp în care, pe ecran partajat, scena a fost prezentată de 11 ori.

Şi postul Antena 3 a difuzat această ştire, prezentând aceleaşi imagini în care şoferul îl loveşte pe pasager. Postul a prezentat pe 6 februarie, în cadrul ştirilor de la ora 18.00, ştirea. Prezentatoarea nu a avertizat telespectatorii că vor fi difuzate imagini violente. Imaginile au fost difuzate în timpul ştirii de cinci ori, potrivit CNA.

Totodată, şi televiziunea Antena 1 a difuzat pe 6 februarie, în cadrul emisiunii informative "Observator de la ora 19.00", imaginile cu şoferul care îl loveşte pe pasager. Imaginile au fost difuzate de patru ori, iar prezentatoarea nu a avertizat telespectatorii că vor fi difuzate imagini şocante.

"Problema este repetarea unor scene de violenţă de foarte multe ori. Este evident că este de interes public, dar nu trebuia repetată la infinit", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

"Mie mi se pare îngrijorător că această manieră de a trata subiectele se repetă. Noi am tot sancţionat astfel de lucruri", a spus Ioan Onisei, vicepreşedintele Consiliului. El a propus amendarea cu câte 5.000 de lei a posturilor Realitatea TV, Antena 3 şi Antena 1.

Pe de altă parte, Grigore Zanc, membru al CNA, a propus somnarea publică a celor trei posturi TV.

În urma votului, doar propunerea lui Grigore Zanc a întrunit numărul necesar de voturi - şase - din partea Consiliului, pentru a fi aplicată.

Somaţiile s-au aplicat în baza articolului 27 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(...) Avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici