Realitatea TV, somată de CNA pentru "limbajul injurios" folosit de Dinescu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a somat public, în şedinţa de marţi, postul Realitatea TV, pentru emisiunea "Feţele cotidianului" din 12 ianuarie, în care Mircea Dinescu a folosit "un limbaj injurios" la adresa premierului Emil Boc.

51 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV, somată de CNA pentru "limbajul injurios" folosit de Dinescu

Mircea Dinescu (Imagine: Mediafax Foto)

CNA a analizat în şedinţa de marţi emisiunea "Feţele cotidianului" difuzată pe data de 12 ianuarie de Realitatea TV. La emisiune au participat Adrian Ursu, Emil Hurezeanu, Mircea Dinescu, Doru Buşcu şi Robert Turcescu. În urma emisiunii, CNA a primit o reclamaţie cu privire la "limbajul injurios" folosit în emisiune de Mircea Dinescu la adresa lui Emil Boc.

Potrivit CNA, în respectiva emisiune, Mircea Dinescu a discutat despre Ordonanţa de urgenţă privind cumulul pensiei cu salariul bugetar, spunând: "Dispreţul cu care s-a dat această lege şi tonul pe care l-a folosit (...). Emil Boc, mie mi s-a părut un mic fascistoid, aşa, în clipa aia. Cu aer rece şi de nediscutat a anunţat această lege, a revenit asupra ei, iarăşi, fără nicio nuanţă".

Totodată, potrivit CNA, Mircea Dinescu a citit un pamflet al său din Cotidianul, intitulat "O comedie proastă", precizând că a scris textul pornind de la afirmaţia premierului "E nevoie de sânge proaspăt în sistem". În acest context, Dinescu a spus "Micuţul vampir din fruntea Guvernului ne-a anunţat oficial că are poftă de sânge proaspăt în sistem, drept pentru care a deschis sezonul călcării pensionarilor pe trecerea de pietoni în zilele lucrătoare, cu speranţa că niciunul nu va avea curajul să iasă din casă".

În plus, potrivit Consiliului, Mircea Dinescu s-a referit la generalul Virgil Ardelean şi la premierul Emil Boc, spunând: "Bă, într-o ţară plină de vulpi, nu iei decât una pătată? Pe aia o găseşti s-o pui la loc? Caută o vulpe mai polară, albă! În toată poliţia asta română... Apropo de sânge proaspăt: dar ăsta, boul ăsta de Boc, că este un bou, pot să spun...".

La această ultimă afirmaţie a lui Dinescu, Adrian Ursu şi Emil Hurezeanu au intervenit spunând: "Nu, nu, nu. Este Boc!".

Membrii CNA au analizat emisiunea, hotărând să someze public postul Realitatea TV pentru încălcarea art. 42, alin. 4 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane".

"Cele mai grave aspecte mi se par atunci când îl face «fascistoid» şi «bou»", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Potrivit lui Christian Mititelu, problema care apare în cazul lui Mircea Dinescu ar putea fi cea de incompatibilitate, el fiind şi membru CNSAS.

"Nu trebuie să cădem în păcatul de a tolera asemenea comportamente, pentru că respectivul este un personaj simpatizant (...) Nu este etic să fii plătit de la Guvern şi în acelaşi timp să te duci să faci altceva şi să ataci pe cei care sunt la guvernare. Nu o face în spaţiu privat, o face în spaţiul public al audiovizualului", a spus Christian Mititelu. El a precizat că nu ar vrea să se înţeleagă că îşi doreşte "o limitare a libertăţii de exprimare".

În acest context, membrii Consiliului au analizat art. 73 din Cod, care prevede că "În vederea respectării şi garantării prevederilor art. 3 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a prevederilor art. 71 din prezentul cod, radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni audiovizuale editate, prezentate, moderate sau realizate de parlamentari, reprezentanţi ai Guvernului şi ai administraţiei publice centrale şi locale, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, persoane cu funcţii în structura partidelor politice sau purtători de cuvânt ai acestora, persoane desemnate public să candideze ori care şi-au anunţat public intenţia de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidenţiale ori emisiuni în care aceştia au statut de invitat permanent; fac excepţie emisiunile cu caracter cultural-artistic".

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici