Realitatea TV, somată de CNA pentru limbajul lui Dinescu în emisiunea "Tănase şi Dinescu"

Rodica Stănoiu a sesizat CNA în legătură cu emisiunea "Tănase şi Dinescu" de la Realitatea TV, precizând că Mircea Dinescu i-a adus prejudicii de imagine, iar Consiliul a somat televiziunea, însă nu pentru sesizarea fostului ministru al Justiţiei, ci din cauza limbajului folosit de Dinescu.

834 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV, somată de CNA pentru limbajul lui Dinescu în emisiunea "Tănase şi Dinescu"

Realitatea TV, somată de CNA pentru limbajul lui Dinescu în emisiunea "Tănase şi Dinescu" (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Rodica Stănoiu a sesizat CNA în legătură cu emisiunea "Tănase şi Dinescu", difuzată de Realitatea TV pe 11 noiembrie, precizând că Mircea Dinescu i-a adus prejudicii de imagine. Totodată, Rodica Stănoiu susţine că în respectiva emisiune s-a produs "o gravă încălcare a deontologiei profesionale".

Stănoiu a spus că Mircea Dinescu, "în calitatea sa de membru al Colegiului, şi-a permis să facă o serie de afirmaţii prin care a încălcat nu numai obligaţiile sale de serviciu, ci şi regulile elementare de etică şi bun simţ pe care un post de televiziune este firesc să le respecte". "Nu este prima dată când în cadrul acestei emisiuni am făcut obiectul unor alegaţii similare, ele având loc în preajma termenelor de judecată ale procesului meu cu CNSAS, aflat în prezent, pe rolul Curţii de Apel Oradea", spune Rodica Stănoiu în sesizarea transmisă CNA.

Ea precizează că Mircea Dinescu a prezentat în respectiva emisiune "o nouă versiune profund denaturată a faptelor şi evenimentelor care au condus la decizia CNSAS, prin care am fost declarată colaborator al securităţii, încercând în mod vădit să ameninţe şi să intimideze experţii de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice, care urmează a se pronunţa asupra probelor grafice date de subsemnata în faţa instanţei de judecată".

Stănoiu mai spune că Dinescu i-ar fi atribuit în emisiune afirmaţii pe care ea nu le-a făcut niciodată. În plus, fostul ministru al Justiţiei spune că Dinescu "a denaturat cu rea credinţă realitatea".

"Abuzând, aşadar, de poziţia privilegiată pe care o deţine la postul de televiziune Realitatea, domnul Dinescu a comis o gravă imixtiune în actul justiţiei, pentru care voi sesiza organele competente", spune Rodica Stănoiu.

Ea mai spune şi faptul că Stelian Tănase nu a încercat în niciun fel să-l oprească sau să-l tempereze pe Mircea Dinescu, ci "a supralicitat", amintind cum a fost el însuşi urmărit de securitate.

În plus, Rodica Stănoiu spune că Realitatea TV nu i-a solicitat punctul de vedere cu privire la "afirmaţiile calomnioase" făcute în cadrul respectivei emisiuni.

CNA a analizat sesizarea Rodicăi Stănoiu în şedinţa de joi.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că este foarte greu să stabilească membrii Consiliului aspectele legate de informare corectă în cazul acesta.

Analizând emisiunea "Tănase şi Dinescu" din 11 noiembrie, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a făcut referire la "problemele de limbaj" din respectivul program. Onisei a dat ca exemplu una din afirmaţiile fãcute de Mircea Dinescu: "Actuala doamnă Kovesi, cu aerul dumneaei de călugăriţă, după părerea mea, patronează un bordel (...)".

"Dinescu este un spirit pamfletar. Derapajele lui verbale nu mi se par atât de grave. Ele au un dram de miez şi o cultură a imprecaţiei", a spus, în schimb, Dan Grigore, membru al CNA..

În cele din urmă, la propunerea lui Ioan Onisei, CNA a decis să aplice o somaţie publică televiziunii Realitatea TV, pentru încălcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici