Regele Mihai a primit titlul de "membru de onoare" al Academiei Române

Regele Mihai al României a primit, marţi, titlul de "membru de onoare" al Academiei Române, în cadrul ceremoniei care a marcat aniversarea a 142 de ani de la înfiinţarea Academiei.

38 afișări
Imaginea articolului Regele Mihai a primit titlul de "membru de onoare" al Academiei Române

Regele Mihai a primit titlul de "membru de onoare" al Academiei Române (Imagine: Mediafax Foto)

Ceremonia a avut loc la orele 11.00, în Aula Magna a Academiei, şi a reunit academicieni, personalităţi politice, culturale, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi reprezentanţi ai mass-media.

Fostul suveran al României a fost însoţit de principesa Margareta a României şi de principele Radu.

Astfel, regelui Mihai I i s-au înmânat însemnele academice, ca urmare a alegerii sale, în 19 decembrie 2007, ca membru de onoare al Academiei Române. Titlul i-a fost oferit pentru merite remarcabile în păstrarea identităţii naţionale.

"Vă mulţumesc pentru că, la aniversarea Academiei, se înfăptuieşte o reparaţie istorică, prin reluarea legăturii dintre Regalitate şi Academie. Mă bucur că, peste vicisitudinile timpului, atât Casa Regala cât şi instituţia academică au rezistat, rămânând simboluri trainice ale valorilor româneşti", a declarat regele Mihai.

"Refăcându-se legătura istorică, sper ca împreună să recâştigăm locul României şi în domeniul cultural, artistic şi ştiinţific, aşa cum am făcut-o deja în cel militar şi politic. Astfel, vom pune în valoare marele potenţial uman în sprijinul dezvoltarii europene a ţării noastre", a mai spus Mihai I.

Regele Mihai şi Patriarhul Daniel au devenit membri de onoare ai Academiei Române în urma votului Adunării Generale a acestui for, care s-a reunit, în 19 decembrie, pentru a analiza cele două propuneri, înaintate de prezidiul Academiei, format din Ionel Haiduc, preşedintele forului, Dan Berindei, Florin Filip, Marius Iosifescu şi Marius Sala, vicepreşedinţi ai Academiei, şi Ioan Păun Otiman, secretar general al forului.

Academia Română are membri titulari, membri corespondenţi şi membri de onoare. Numărul total de membri ai Academiei Române, stabilit prin lege, este de 181, iar cel al membrilor de onoare este de 135, din care cel mult 40 din ţară. În prezent, în Academia Română sunt în jur de 90 de membri corespondenţi, peste 80 de membri titulari şi 28 membri de onoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici