Regizoarea iraniană Marjane Satrapi şi-a anulat vizita de la Bucureşti

Regizoarea Marjane Satrapi, care urma să fie prezentă la Bucureşti, la redeschiderea cinematografului Elvira Popescu, şi-a anulat vizita din motive personale, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai casei Metropolis Film, care distribuie cel mai nou lungmetraj al acesteia, "Iubire persană".

270 afișări
Imaginea articolului Regizoarea iraniană Marjane Satrapi şi-a anulat vizita de la Bucureşti

Regizoarea iraniană Marjane Satrapi şi-a anulat vizita de la Bucureşti (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Proiecţia în premieră a celui mai nou film semnat de Marjane Satrapi, "Iubire persană", care marchează şi redeschiderea cinematografului Elvira Popescu din Capitală, va avea în continuare loc vineri seară.

Între 10 şi 13 februarie, sala Elvira Popescu va avea un program special, care cuprinde proiecţiile a două filme franceze în avanpremieră, "Mon Pire Cauchemar", cu Isabelle Huppert, şi "Intouchables", lider de box office în Franţa, dar şi cea de-a doua ediţie a Nopţii Franceze a Scurtmetrajelor.

După renovările care au durat şase luni, sala Elvira Popescu/ Elvire Popesco beneficiază de un echipament nou şi confortabil, dotări tehnice de vârf şi un mod de funcţionare sustenabil.

Sala Elvira Popescu a fost complet renovată după planurile cabinetului de arhitectură Lundi et Demi (câştigător al premiului Bienalei de Arhitectură de la Bucureşti din 2008 pentru cel mai bun design interior, scenografie şi spaţiu public). Cu o capacitate de 200 de locuri, sala este echipată cu un proiector 35 mm şi cu un videoproiector Barco-2k, care permite proiecţiile pe suport digital Blu-ray.

Anul acesta, cinematograful va găzdui, în afara programării obişnuite, festivaluri de film autohtone, invitaţi de nivel înalt, dar şi evenimente speciale.

Deschisă în 1974, sala Elvira Popescu este una dintre puţinele săli de cinema istorice care încă funcţionează în Capitală. Membră a reţelei Europa Cinemas, este administrată de Institutul Francez din Bucureşti.

Marjane Satrapi, născută în 1969, în Iran, şi-a petrecut copilăria în Teheranul de dinaintea Revoluţiei Iraniene, teama părinţilor de violenţele politice determinând-o să urmeze liceul la Viena. Întoarsă în ţara natală, a mers la universitate şi s-a căsătorit la 21 de ani, pentru a divorţa trei ani mai târziu. După un masterat în comunicare vizuală urmat la Teheran, Satrapi a plecat la Strasbourg, pentru a se stabili apoi la Paris, unde lucrează ca ilustratoare şi regizoare.

După succesul "Persepolis" - atât în benzi desenate, cât şi în formula animată -, Satrapi a colaborat cu artistul şi regizorul Vincent Paronnaud la adaptarea unui alt roman grafic al său, "Iubire persană/ Poulet aux prunes".

Povestea din "Iubire persană" se desfăşoară în Teheran, în anul 1958. De când îndrăgita vioară a lui Nasser Ali Khan, cel mai renumit violonist, a fost distrusă, acesta şi-a pierdut gustul vieţii. Incapabil să mai găsească o altă vioară pentru a o înlocui, el decide să se aşeze în pat şi să aştepte moartea. În aşteptarea ei, alunecă în reverii, în acelaşi timp melancolice, fericite şi pline de umor.

Pe lângă premiul juriului Festivalului de la Cannes, Satrapi a primit, în 2008, premiul Cinema For Peace pentru cel mai valoros film al anului, iar în 2009 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Catolice din Louvain, Belgia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici