România este ţara-temă a Festivalului de Poezie de la Istanbul

România este ţara-temă a Festivalului de Poezie de la Istanbul, desfăşurat între 12 şi 16 mai, la care participă poeţii români Doina Ioanid şi Sorin Gherguţ, informează Institutul Cultural Român (ICR) din Turcia.

40 afișări
Imaginea articolului România este ţara-temă a Festivalului de Poezie de la Istanbul

România este ţara-temă a Festivalului de Poezie de la Istanbul (Imagine: Mediafax Foto)

În perioada 12-16 mai 2009, se desfăşoară la Istanbul cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie, organizat de primăria oraşului şi Comitetul Istanbul 2010 - Capitală Culturală Europeană, cu sprijinul Institutului Cultural Român "Dimitrie Cantemir" şi având un comitet organizator format din editori, scriitori şi universitari turci.

La eveniment participă 39 de poeţi, dintre care 19 provin din Bosnia-Herţegovina, Israel, Franţa, Danemarca, Palestina, SUA, Macedonia, Spania, Argentina, Corea, Spania, Germania, Irak, Italia, Africa de Sud, Olanda, Rusia şi România, restul fiind poeţi turci consacraţi.

Programul evenimentului cuprinde lecturi de poezie în locaţii istorice din Istanbul, precum Basilica Cisterne, Turnul Galata, Parcul Palatului Yildiz, Gara Sirkeci, unde oprea Orient-Expresul, sau Muzeul de Arheologie, concerte, proiecţii de scurtmetraje şi o croazieră pe Bosfor cu un "vapor al poeţilor", programată pentru ultima zi a festivalului.

România este reprezentată în festival de poeţii Doina Ioanid şi Sorin Gherguţ, invitaţii ICR Istanbul. Poeziile acestora au fost traduse pentru o antologie de poezie românească în limba turcă, realizată de ICR Istanbul şi editura Ozgur, care va fi distribuită la festival.

Totodată, pe 13 mai, este programat un workshop dedicat poeziei româneşti moderne şi contemporane, în cadrul căruia criticul literar Bogdan Creţu, lector la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi, va susţine o prelegere, la invitaţia ICR Istanbul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici