România, selectată să participe la ediţia din 2010 a Premiului European pentru Literatură

România a fost selectată să participe la ediţia din 2010 a Premiului European pentru Literatură, care va fi decernat în luna noiembrie, informează site-ul Comisiei Europene.

17 afișări
Imaginea articolului România, selectată să participe la ediţia din 2010 a Premiului European pentru Literatură

România, selectată să participe la ediţia din 2010 a Premiului European pentru Literatură (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

În cadrul ceremoniei vor fi premiaţi scriitori debutanţi din 11 ţări participante la programul UE Cultura.

România face parte din ţările selectate în 2010, alături de Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Luxemburg, Slovenia, Spania şi Macedonia. Într-o primă etapă, vor fi create, în toate aceste ţări, comitete de jurizare, care vor începe procesul de selecţie în ianuarie şi vor trimite un raport final până la sfârşitul lunii iunie.

Premiul European pentru Literatură are rolul de a atrage atenţia asupra creativităţii, diversităţii şi bogăţiei literaturii europene contemporane, de a promova circulaţia literaturii în Europa şi de a spori interesul cetăţenilor europeni pentru operele literare din alte ţări europene.

În 2009, 12 autori debutanţi din primul grup de ţări participante au fost premiaţi în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Bruxelles. La ceremonie au participat preşedintele José Manuel Barroso, scriitorul suedez Henning Mankell, ministrul suedez al Culturii, Lena Adelsohn Liljeroth, şi Doris Pack, preşedintele Comisiei pentru Educaţie şi Cultură a Parlamentului European. În 2011 vor fi premiaţi autori din cele 12 ţări rămase din totalul de 35 de ţări participante la Programul UE Cultura.

''Uniunea Europeană este o superputere mondială în domeniul culturii. Diversitatea noastră culturală reprezintă un avantaj imens şi trebuie să ne sporim eforturile pentru a-l exploata, pentru a stimula creativitatea, inovaţia şi creşterea economică. Premiul European pentru Literatură reprezintă un exemplu în acest sens, dat fiind că ajută la promovarea unor autori europeni talentaţi şi pune în valoare cultura europeană", a afirmat comisarul european pentru Educaţie, Formare Profesională, Cultură şi Tineret, Maroš Šefčovič.

Federico Motta, preşedintele Federaţiei Europene a Editorilor de Carte, a subliniat "rolul central pe care îl are literatura în patrimoniul cultural european".

Premiul European pentru Literatură este cofinanţat prin programul Cultura al Uniunii Europene. Programul sprijină proiectele de cooperare culturală transnaţională în care sunt implicate minimum trei state participante la program. De asemenea, oferă sprijin pentru traducerea operelor literare şi este deschis tuturor sectoarelor culturale, cu excepţia audiovizualului, pentru care există programe separate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici