Romanul "Oameni care nu contează", de Răsvan Popescu, va fi lansat la Gaudeamus - FOTO

Cartea "Oameni care nu contează", de Răsvan Popescu, "o critică a societăţii globale văzute prin ochii unor oameni mărunţi, nevoiţi să-şi ia lumea în cap şi care îşi cer vehement dreptul la ceva bun de la viaţă", va fi lansată, pe 20 noiembrie, la Târgul de carte Gaudeamus din Bucureşti.

303 afișări
Imaginea articolului Romanul "Oameni care nu contează", de Răsvan Popescu, va fi lansat la Gaudeamus - FOTO

Romanul "Oameni care nu contează", de Răsvan Popescu, va fi lansat la Gaudeamus (Imagine: Ovidiu Micsik/ Arhiva Mediafax Foto)

Cartea "Oameni care nu contează", de Răsvan Popescu (scriitor, jurnalist, scenarist de film şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului - CNA), va fi lansată la Gaudeamus vineri, 20 noiembrie, de la ora 17.00, la standul Paralela 45, potrivit unui anunţ al acestei edituri.

"«Oameni care nu contează» este un roman de actualitate, un volum subţire şi, zic eu, tăios ca o lamă. Este o critică a societăţii globale văzute prin ochii unor oameni mărunţi, nevoiţi să-şi ia lumea în cap şi care îşi cer vehement dreptul la ceva bun de la viaţă. Nu întâmplător folosesc această formulă care este şi titlul ultimului meu film regizat de Dan Piţa. De altfel, încă de la «Prea târziu», roman ecranizat de Lucian Pintilie, am avut ochi pentru lumea oamenilor neînsemnaţi, cu un destin potrivnic, dar care se iau de piept cu el", a declarat Răsvan Popescu pentru agenţia MEDIAFAX.

Romanul "Oameni care nu contează" va fi prezentat la evenimentul de lansare de la Gaudeamus de scriitorul şi jurnalistul Cristian Teodorescu.

"Dorinţa lui de luptă neegalată... forţele răului... Datorie sacră... patria recunoscătoare se bizuie, în contextul geopolitic... Simţul datoriei, un exemplu pentru noi toţi. Se avansează în grad de sublocotenent post-mortem... Trebuie să fim gata în orice moment... Dumnezeu să binecuvânteze trupele noastre, zise maiorul aliat, în engleză. Ar face bine să se grăbească, îşi zise Artan în gând. În fiecare zi mai moare unul... Comandantul gărzii dădu onorul. Logodnica se repezi hohotind să ia trupul în braţe. Se emoţionează şi nu se mai poate controla, se gândi Artan. Dar Marin era ca după ce călcase pe o mină, aşa încât sicriul fusese închis în şuruburi. Nu i-a mai rămas decât să-l îmbrăţişeze aşa, peste capac. Era o imitaţie de lemn destul de bună", scrie Răsvan Popescu, în cel mai nou volum al său.

Răsvan Popescu este jurnalist, scenarist de film şi scriitor. A absolvit Liceul "Gheorghe Şincai" din Bucureşti, apoi Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti. După Revoluţia din 1989 s-a orientat spre jurnalism şi a fost, printre altele, corespondent al Radio BBC (1992 - 1996) şi redactor-şef la Televiziunea Română (1997 - 1998). A fost secretar de stat, şef al Departamentului de Informaţii Publice şi purtător de cuvânt al Guvernului în anii 1998 - 1999, apoi, în 1999 - 2000, consilier de stat şi purtător de cuvânt al preşedintelui Emil Constantinescu. Membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) din 2000, a fost preşedinte al acestui organism în perioada 2007 - 2012. În prezent, Răsvan Popescu este vicepreşedinte al CNA.

Printre volumele publicate de Răsvan Popescu se numără "Subomul" (povestiri, 1991), "Omul cu cioc şi gheare" (roman, 1994), "Prea târziu" (1996), "Purtătorul de cuvânt" (jurnal, 2002), "Femeia visurilor" (roman, 2004), "Nişte ciori vopsite-n roşu" (publicistică, 2006) şi "Cutia cu maimuţe. Jurnal" (2013). Totodată, versiunea italiană a cărţii "Prea târziu", intitulată "Fundesac", a apărut la editura italiană Bonanno, în 2010, în traducerea lui Marco Cugno.

De asemenea, Răsvan Popescu a scris scenarii de film - "Prea târziu" (1996, regia Lucian Pintilie, selectat la Festivalul Internaţional de la Cannes 1996), "Terminus paradis" (1998, coscenarist Radu Aldulescu, în regia lui Lucian Pintilie, marele premiu al juriului la Festivalul Internaţional de la Veneţia 1998), "Faimosul paparazzo" (1999, regia Nicolae Mărgineanu), "Război în bucătărie" (2001, regia Marius Barna), "Noro" (2003, un film de Radu Gabrea), "Femeia visurilor" (2005, filmul, în regia lui Dan Piţa, a primit premiile UCIN pe 2005 pentru imagine şi montaj), "Ceva bun de la viaţă" (2011, regia Dan Piţa, premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Internaţional de la Avanca, premiile UCIN pe 2011 pentru imagine şi tânăra speranţă).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici