Rushdie nu regretă că a scris "Versetele satanice"

Scriitorul britanic Salman Rushdie a declarat că nu regretă faptul că a scris "Versetele satanice", după 20 de ani de la prima apariţie a cărţii care i-a atras fatwa (decizia de condamnare la moarte emisă de autorităţile iraniene) şi de viaţă trăită în clandestinitate.

75 afișări
Imaginea articolului Rushdie nu regretă că a scris "Versetele satanice"

Rushdie nu regretă că a scris "Versetele satanice" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu realizat de jurnalistul australian James Clive, publicat pe site-ul cotidianului britanic Times, autorul de origine indiană explică faptul că nu îi pare rău că a scris "Versetele satanice", dar regretă că nu a scris o carte care să pună în discuţie cele mai importante probleme religioase şi filosofice.

"Întrebarea pe care mi-o adresez este următoarea: suntem dominatori sau victime? Noi facem istoria sau istoria ne creează pe noi? Noi modelăm lumea sau lumea ne modelează pe noi? A şti dacă suntem stăpâni pe viaţa noastră sau victime pasive ale evenimentelor este, în opinia mea, o întrebare esenţială, pe care am încercat întotdeauna să mi-o adresez. În acest sens, nu aş fi vrut să fiu scriitorul care nu a pus această întrebare", a spus Rushdie.

Aceste declaraţii ale scriitorului vin după ce, în urmă cu numai câteva zile, trei bărbaţi au fost arestaţi la Londra, sub suspiciunea că ar fi fost implicaţi în provocarea unui incendiu la domiciliul editorului londonez al controversatei cărţi despre cea mai tânără soţie a profetului Mohamed, "Jewel of Medina", scrisă de Sherry Jones.

Salman Rushdie a fost condamnat la moarte printr-un decret religios (fatwa) proclamat în 1989, valabil şi astăzi, al fondatorului Iranului, ayatollahul Khomeini pentru apariţia acestei cărţi.

De atunci, Rushdie trăieşte sub protecţia poliţiei engleze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici