Video Salman Rushdie: Cred că datorez totul originii mele indiene

Scriitorul Salman Rushdie a declarat, într-o conferinţă de presă care a avut loc marţi, la Bucureşti, că datorează totul originii sale indiene, deoarece mediul cultural din spaţiul Indiei este "un izvor nesecat de poveşti".

93 afișări

"În primul rând, faptul că provin din India a însemnat că am crescut într-un mediu literar marcat de fantastic, o lume bogată imaginar. India este o fântână de poveşti care nu seacă niciodată şi mă întorc mereu acolo să mai beau puţin (din ea, n.r.)", a spus scriitorul.

Salman Rushdie se află într-o vizită în România (23 - 26 noiembrie), organizată de editura Polirom. În cadrul acestei vizite, scriitorul va avea o întâlnire cu cititorii, marţi seară, la Teatrul Odeon din Bucureşti.

Rushdie a mai spus, în conferinţa de presă, care a avut loc la Hotel Intercontinental, că simte că este datoria sa de scriitor să vorbească despre relaţia dintre Orient şi Occident.

"Pentru că viaţa mea a fost împărţită între Est şi Vest, cred că este datoria mea să scriu despre ceea ce consider că este unul dintre cele mai importante subiecte actuale... despre cum creăm legături", a declarat acesta. "Nu mai trăim în cutii separate. Dacă ai trăit în 2-3 sertăraşe de acest gen, poţi să spui mai multe poveşti", a adăugat Rushdie.

"O mare parte a vieţii mele am vorbit despre migraţia în masă şi migraţia individuală. Văd asta mai mult ca pe o forţă creativă decât ca pe o forţă distructivă. Eu sunt un rezultat al migraţiei, deci am prejudecăţi pozitive în favoare migrantului, îl văd ca pe o figură centrală a lumii contemporane. Migraţia recentă a îmbogăţit societatea contemporană", a spus scriitorul britanic de descendenţă indiană, subliniind că, în ultima vreme, fenomenul migraţiei a căpătat nuanţe întunecate, după atacurile teroriste de la 11 septembrie din SUA.

"Subiectul a devenit mai controversat, dar, ca scriitor, eşti obligat să priveşti toate aspectele acestui fenomen", a spus Rushdie.

În ceea ce priveşte vizita în România, Salman Rushdie a declarat, în glumă, că tot ceea ce ştia despre această ţară era "Dracula, Nadia Comăneci şi Ionesco". De altfel, Rushdie a povestit că, în studenţie, a jucat în două spectacole după Eugene Ionesco: "Rinocerii" şi "Viitorul e în ouă".

"Sunt interesat de modul în care fostele ţări comuniste s-au reconstruit... până acum am văzut Cehia, Ungaria, Bosnia Herţegovina şi am încercat să umplu golul pe care îl aveam", a adăugat scriitorul.

În ceea ce priveşte anunţata sa vizită în Transilvania, Rushdie a declarat că nu vrea să scrie o carte despre Dracula şi că Vlad Ţepeş a apărut ca personaj în "Seducătoarea din Florenţa", unul dintre cele mai noi volume ale sale, din motive istorice. "Cred că vampirii ar fi de preferat masacrelor de acolo", a subliniat acesta, referindu-se la perioada istorică pe care o tratează în "Seducătoarea din Florenţa".

Cât despre alegerea sa, aceea de a scrie, Rushdie a spus că a venit firesc. "Nu îmi amintesc nicio perioadă din viaţa mea când nu am vrut să fiu scriitor. Părinţii mei mi-au spus că am declarat acest lucru când aveam 9 ani (că vrea să devină scriitor, n.r.)", a povestit acesta, care a mărturisit că printre scriitorii săi preferaţi se numără Gunther Grass, Milan Kundera, Italo Calvino (care l-a ajutat să scrie "Seducătoarea din Florenţa") şi Haruki Murakami.

În ceea ce priveşte ajutorul pe care i l-au dat, din punct de vedere al stilului, scriitorii pe care îi admiră, Rushdie a spus că s-a inspirat din "Maestrul şi Margareta", romanul lui Mihail Bulgakov, atunci când a scris cea mai contestată carte a sa, "Versetele satanice".

"Nu mă interesează literatura escapistă. Vreau să scriu cărţi care să intereseze cititorii. Încerc să găsesc o semnificaţie în lumea aceasta", şi-a prezentat Rushdie "crezul" de scriitor, citând din Milan Kundera, un alt scriitor preferat: "Lupta omului împotriva puterii este lupta memoriei împotriva uitării". Scriitorul a spus că motto-ul din "Cartea râsului şi a uitării", al lui Milan Kundera, l-a marcat profund.

Un apărător al libertăţii cuvântului, Rushdie a spus că a semnat, recent, o petiţie care condamnă atacurile premierului italian, Silvio Berlusconi, la adresa scriitorului Antonio Tabucchi.

"În multe ţări din lume există atacuri la adresa libertăţii de exprimare. (...) E adevărat că acest lucru se întâmplă în ţări islamice, dar se mai întâmplă şi în alte ţări, cu jurnalişti: China, Africa. (...) Chiar şi în ţările care au aparţinut Uniunii Sovietice, unde ai crede că s-a terminat, există atacuri. De exemplu, cazul Anei Politkovskaia" a mai spus acesta.

În ceea ce priveşte pasiunile sale din afara literaturii, Rushdie s-a declarat "un fanatic al filmului". El a terminat deja scenariul pentru adaptarea cinematografică a romanului său "Copiii din miez de noapte". De asemenea, Rushdie a vorbit despre colaborarea cu trupa U2 la cântecul "The Gorund Beneath Her Feet", "omonimul" romanului semnat de el - "Pământul de sub tălpile ei".

"Colaborarea aceasta a fost un accident. Romanul l-am trimis mai multor prieteni din lumea muzicii şi i l-am trimis şi lui Bono. I-au plăcut versurile din roman şi le-a transformat într-un cântec", a povestit Rushdie.

Cât despre o altă pasiune a sa, aceea de a acorda anual premiul pentru Cretinul anului (Moron of the Year), acesta a spus că, deocamdată, titlul este provizoriu, după ce, opt ani la rând, laureaţi au fost, printre alţii, George W. Bush şi Dick Cheney. Totuşi, Rushdie a subliniat că favorita sa de anul acesta vine tot din Statele Unite ale Americii: politicianul Sarah Palin.

La conferinţa de marţi au mai participat directorul general Polirom, Silviu Lupescu, şi directorul editorial al Polirom, Bogdan-Alexandru Stănescu.

Rushdie va acorda, miercuri, autografe admiratorilor, la Târgul de Carte Gaudeamus, care are loc la Romexpo, în Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici