"Şcoala de la Roma. Artişti la Roma între cele două războaie mondiale", la MNAR

Expoziţia "Şcoala de la Roma. Artişti la Roma între cele două războaie mondiale" va fi vernisată luni, în Rotonda Sălii Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), informează instituţia.

254 afișări
Imaginea articolului "Şcoala de la Roma. Artişti la Roma între cele două războaie mondiale", la MNAR

"Şcoala de la Roma. Artişti la Roma între cele două războaie mondiale", la MNAR

Expoziţia va oferi vizitatorilor o incursiune în viaţa culturală a Romei dintre cele două războaie mondiale.

Curatorul expoziţiei, Francesca Romana Morelli, a selecţionat 43 de opere (picturi, desene şi câteva sculpturi în bronz), majoritatea păstrate la Roma, în colecţii private sau publice.

Alături de lucrările de artă sunt expuse şi o serie de documente sugestive ce ajută la definirea imaginii Romei din perioda interbelică.

Organizatorii au conceput o expoziţie antologică, o prezentare a celor mai mari artişti din Roma, realizată pe baza a trei teme care surprind cel mai bine acest moment central al culturii italiene din prima jumătate a secolului XX: chipul artistului între autoportrete şi portrete, imaginea vizionară a oraşului şi corpul, cu aspectul său fizic şi cu metaforele sale.

Prin sintagma "Şcoala de la Roma" se desemnează un vast grup de artişti şi intelectuali activi în Roma interbelică, având în comun situarea geografică şi preocupările artistice.

În afară de aceasta, "Şcoala de la Roma" a reprezentat o stimulatoare mişcare de idei, care a reunit pictori, sculptori, poeţi, gravori, critici de artă şi dramaturgi.

Dintre aceştia sunt prezenţi în expunere artişti precum Mario Mafai, Scipione (Gino Bonichi), Afro Basaldella, Giuseppe Capogrossi, Fausto Pirandello şi Ercole Drei.

Artiştii şi operele prezentate publicului din România marchează în Italia trecerea de la clasicism la modernism.

Expoziţia a fost itinerată la Galeria Naţională de Artă de la Tirana în perioada 9 aprilie - 10 mai 2008, la Institutul Italian de Cultură de la Belgrad între 17 mai - 17 iunie 2008 şi la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Rijeka între 1 iulie - 20 august 2008.

La numai un an de la expoziţia "Arta abstractă italiană 1910-1960", în care au fost reunite opere de pictură, sculptură şi grafică semnate de cei mai importanţi artişti italieni ai secolului XX, Muzeul Naţional de Artă al României oferă publicului iubitor de artă creaţiile celor mai reprezentativi plasticieni din cadrul grupării "Şcoala de la Roma", completând astfel imaginea artei italiene din prima jumătate a aceluiaşi secol.

Expoziţia va fi deschisă până pe 15 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici