Scriitoarea Scholastique Mukasonga a câştigat premiul Renaudot pe 2012

Scriitoarea Scholastique Mukasonga, originară din Rwanda, a câştigat, miercuri, premiul Renaudot pe 2012, acesta fiind unul dintre cele mai prestigioase trofee literare acordate în Franţa.

131 afișări
Imaginea articolului Scriitoarea Scholastique Mukasonga a câştigat premiul Renaudot pe 2012

Scholastique Mukasonga (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scriitoarea Scholastique Mukasonga, care nu figura în selecţia finală, a fost recompensată cu premiul Renaudot pe 2012 pentru volumul "Notre-Dame du Nil", publicat la editura Gallimard.

Ea a obţinut şase voturi, în cel de-al doilea tur de scrutin. Valessis Alexakis şi Philippe Djian (care nu figura nici el în selecţia finală) au obţinut şi ei voturi, a precizat preşedintele juriului Renaudot, Georges-Olivier Chateaureynaud.

Scholastique Mukasonga vorbeşte în acest roman de debut al ei despre destinul câtorva fete care încearcă să scape din calea Istoriei teribile, aceeaşi care a decimat familia scriitoarei. Ea este cel de-al patrulea autor african recompensat cu premiul Renaudot în ultimii ani.

Ea a primit pentru acest roman şi premiul Ahmadou Kourouma, denumit astfel după marele romancier ivorian, care recompensează o operă - un eseu sau un volum de ficţiune - consacrată Africii.

Premiul Renaudot pe 2012 pentru eseu a fost atribuit scriitorului Franck Maubert, pentru "Le dernier modèle" (editura Mille et une nuits).

Premiul Renaudot pe 2011 a revenit scriitorului Emmanuel Carrère, pentru romanul "Limonov".

Premiul Renaudot (numit şi "Théophraste Renaudot") este o distincţie literară creată în 1926 de zece critici de artă care aşteptau deliberările juriului premiului Goncourt. Premiul Renaudot, deşi nu este oficial legat de premiul Goncourt, este un fel de completare a acestuia, laureaţii fiind anunţaţi în aceeaşi zi şi în acelaşi loc, în prima săptămână din luna noiembrie, la restaurantul Drouant din Paris.

În 2012, sezonul trofeelor literare din Franţa a debutat cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat pe 25 octombrie scriitorului elveţian Joël Dicker, pentru volumul "La Vérité sur l'Affaire Harry Quebert".

Luni, premiul Fémina pentru roman străin a fost acordat scriitoarei americane Julie Otsuka, pentru "Certaines n'avaient jamais vu la mer".

Marţi, premiul Médicis pentru roman străin pe 2012 a revenit scriitorului israelian Abraham B. Yehoshua, pentru volumul "Rétrospective".

Scriitorul francez Jérôme Ferrari a câştigat, miercuri, premiul Goncourt pe 2012 - cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru romanul său "Le Sermon sur la chute de Rome".

Sezonul marilor trofee literare din Franţa se va încheia cu decernarea premiului Interallié, pe 14 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici