Scriitorul ceh Arnost Lustig a primit premiul Kafka pe 2008

Romancierul ceh de origine evreiască Arnost Lustig, în vârstă de 81 de ani, a primit, joi, la Praga, prestigiosul premiu Kafka pe 2008.

22 afișări
Imaginea articolului Scriitorul ceh Arnost Lustig a primit premiul Kafka pe 2008

Scriitorul ceh Arnost Lustig a primit premiul Kafka pe 2008

"Succesul este la fel de periculos ca şi eşecul, iar orice scriitor cu experienţă ştie acest lucru", a declarat Lustig, a cărui operă prolifică are ca teme principale cel de-al Doilea Război Mondial şi Holocaustul.

Încă de la primele lui romane, "Noaptea şi speranţa" (1957) şi "Diamantele nopţii" (1958), Lustig a preferat personajele simple, bătrâni şi copii, care, de obicei, se confruntă cu o situaţie extremă.

Cele mai cunoscute romane ale sale sunt "Dita Saxova" (1962) şi "Rugă pentru Katerina Horovitzova" (1964), care au în centrul lor două personaje feminine.

Lustig s-a autoexilat în Statele Unite după înăbuşirea Primăverii de la Praga de către tancurile sovietice, dar a revenit cu regularitate în ţara lui natală după căderea comunismului, în 1989.

Pentru Arnost Lustig, "Kafka era un profet. Simţea că societatea era bolnavă, vedea ceea ce nu vedeau ceilalţi. Din acest motiv, cei de la putere, cei care aveau puterea în această lume, se temeau de el".

Născut la Praga, în 1883, şi decedat din cauza tuberculozei, în 1924, la Viena, Franz Kafka şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în capitala cehă, unde a şi scris, de altfel, romanele sale cele mai cunoscute: "Metamorfoza", "Procesul" şi "Castelul".

Printre câştigătorii din anii precedenţi ai prestigiosului premiu Kafka se numără francezul Yves Bonnefoy (2007), japonezul Haruki Murakami (2006) şi britanicul Harold Pinter (2005).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici